Paleis Soestdijk: al 17 jaar verlaten

Baarn - Nog altijd staan prinses Juliana en prins Bernhard in de tuin van Soestdijk te zwaaien, maar het paleis in Baarn dat zij bijna zeventig jaar hun thuis noemden staat er verlaten bij. Sinds hun dood in 2004 heeft het iconische gebouw officieel nog geen nieuwe bestemming gekregen en is het in verval geraakt. Hoewel er al wel een nieuwe eigenaar voor is gevonden, kan deze partij nog steeds niet aan de slag met de renovatie of ontwikkeling van het pand.
Juliana en Bernhard zwaaiend in de tuin van Paleis Soestdijk.
Juliana en Bernhard zwaaiend in de tuin van Paleis Soestdijk. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Voor er iets kan gebeuren moet de gemeenteraad van Baarn een beslissing nemen over de plannen van de nieuwe eigenaar. Daarom staat komende maand voor de raad geheel in het teken van Paleis Soestdijk. Op de schouders van de gemeenteraadsleden rust de taak om te beslissen over de toekomst van het zo herkenbare historische pand en het omliggende landgoed. Maar hoe is het iconische witte paleis in deze situatie terecht gekomen?
Wat is er aan de hand met Paleis Soestdijk, in 2 minuten.

Zeventiende eeuw

Het middenstuk van het pand wordt in de zeventiende eeuw gebouwd als buitenhuis voor de toenmalige burgemeester van Amsterdam. Enkele tientallen jaren laten wordt het verkocht aan de Oranjes. Zij bewonen het paleis meer dan drie eeuwen, tot prinses Juliana en prins Bernhard in 2004 overlijden.
In de jaren daarna staat Paleis Soestdijk leeg. Het wordt opengesteld voor bezoekers, maar aan onderhoud gebeurt er weinig. Terwijl wordt gezocht naar een nieuwe bestemming raken het pand en het landgoed verder in verval. Omdat de onderhouds- en renovatiekosten de pan uit rijzen, besluit het Rijk in 2015 om het paleis te verkopen.

Wedstrijd

Om toch invloed uit te oefenen op de toekomst van het paleis, schrijft het Rijk een soort wedstrijd uit. Aan deelname wordt een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet het paleis ook na de verkoop toegankelijk blijven voor publiek en mag de voorgevel van het monument niet aangepast worden. Uiteindelijk worden er 120 plannen ingediend door potentiële kopers, maar komen er slechts drie door de strenge selectieprocedure.
Het echtpaar Meijer-Bergmans werd eind 2017 eigenaar van Paleis Soestdijk.
Het echtpaar Meijer-Bergmans werd eind 2017 eigenaar van Paleis Soestdijk. © Caspar Huurdeman
In 2017 krijgt de hoogste bieder, de MeyerBergman Erfgoed Groep, de sleutel van het paleis. Ze winnen de bieding met een symbolisch bedrag van 1,7 miljoen euro, tien cent per Nederlander. De MBE-Groep wil van het paleis een podium maken voor 'innovatief en ondernemend Nederland'.

Kritiek

Om de restauratie te bekostigen wil de eigenaar ook woningen en een hotel bouwen op het landgoed. Dit plan kan echter rekenen op kritiek, omdat hiervoor beschermde natuur moet wijken. Daarnaast vrezen omwonenden voor overlast en verkeersproblemen, door de geplande evenementen en de bezoekers die daar op af komen.
Wanneer de plannen van de MBE-Groep na de aankoop van het paleis veranderen, is dat voor sommigen reden tot paniek. De MBE-Groep wil onder andere meer woningen en meer hotelkamers creëren dan in het oorspronkelijke plan stond. De kwestie wordt landelijk besproken door Tweede Kamerleden en zelfs de koninklijke familie bemoeit zich er mee. Enkele deskundigen noemen de verkoop van het paleis een grote fout.

Redding

Toch zijn de plannen van de MBE-Groep volgens anderen juist de redding van het paleis. Zonder nieuwe eigenaar staat het monument leeg en raakt het steeds verder in verval. Verschillende omwonenden willen graag dat het paleis weer gaat leven en ook ondernemers in de omgeving zien kansen om te profiteren van de ontwikkelingen rondom Paleis Soestdijk.
Paleis Soestdijk staat leeg en raakt steeds verder in verval.
Paleis Soestdijk staat leeg en raakt steeds verder in verval. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Tot nu toe is ook de meerderheid van de gemeenteraadsleden van Baarn positief over de plannen. Zij beslissen uiteindelijk wat er wel en niet mag op het landgoed. Zonder hun toestemming kan de eigenaar van het paleis niets beginnen. Komende maand buigt de gemeenteraad zich opnieuw over de plannen.

Ingewikkeld dossier

De plannen van de MBE-Groep staan in een meer dan 1000 pagina's tellend dossier. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op het aantal evenementen dat er zullen plaatsvinden, hoeveel geluid hierbij geproduceerd wordt, hoeveel parkeerplaatsen er komen, hoe het verkeer in goede banen wordt geleid, hoeveel vierkante meter bebouwd wordt en op de aanwezige natuur en dieren op het landgoed.
Vanwege de omvang en het belang van het dossier wordt er extra veel tijd uitgetrokken voor het nemen van een beslissing. De agenda van de gemeenteraad van Baarn is in september volledig vrijgemaakt voor Paleis Soestdijk. Als een meerderheid op 29 september instemt met het ontwerp, dan komt het uitvoeren van de plannen van de MBE-Groep een stap dichterbij. Toch wordt er waarschijnlijk pas maanden later een definitief besluit genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.