Instellingen

Laatste Nederlandse vlucht uit Kabul vertrokken, Utrechts gezin nog altijd niet terug

© EPA
PROVINCIE UTRECHT - Nu de laatste Nederlandse evacuatie-vlucht is vertrokken vanuit Afghanistan, kan langzaamaan de balans worden opgemaakt van een kleine twee weken aan reddingspogingen. Onder de ruim 2500 door Nederland geëvacueerde mensen zit helaas niet het Utrechtse gezin waarover RTV Utrecht eerder berichtte.
Een woordvoerder van de familie noemt dat 'heel erg slecht nieuws'. Want het is nog maar de vraag of en zo ja wanneer de familie terug kan keren naar Utrecht.
Ondertussen verslechtert de situatie in Kabul: vandaag werd een aanslag gepleegd waarbij zeker twaalf doden zijn gevallen. Onder hen zouden vooral Amerikaanse soldaten zijn. De situatie in Afghanistan is zo penibel dat de VN-Veiligheidsraad snel bijeenkomt om te overleggen.

Hereniging in Woerden

Vanuit Utrechts perspectief is er niet alleen maar slecht nieuws te melden over de repatriëring. Zo is de Woerdense Weis Mateen (24) inmiddels herenigd met zijn vrouw. Zij zat vorige week nog vast in Kabul. Via een online petitie en allerlei media-aandacht probeerde Weis er alles aan te doen om zijn vrouw naar Nederland te halen, met succes.
RTV Utrecht heeft meer informatie over de Utrechtse personen die op dit moment nog vastzitten in Kabul, zoals namen en andere personalia, maar om veiligheidsredenen worden die in dit artikel niet genoemd.
Ook voor een Afghaans-Nederland gezin uit Vleuten is het relatief goed afgelopen. Zij waren op bezoek bij familie en zijn inmiddels het land uit gekomen. Of ze inmiddels weer terug zijn in Nederland, is nog onduidelijk.
Palwasha Hassan uit Zeist probeerde de afgelopen weken haar familie uit Afghanistan over te hevelen naar Nederland. Dag en nacht was ze bezig om op afstand dingen voor hen te regelen. De laatste berichten die RTV Utrecht bereikten waren dat haar familie nog altijd zat ondergedoken in Afghanistan. Het lijkt er dus op dat zij er niet in zijn geslaagd het land te ontvluchten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.