RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

KNVB en MOJO: wetenschap moet leidend zijn bij evenementenbeleid

ZEIST - De resultaten van de Fieldlab-evenementen moeten weer leidend zijn voor het coronabeleid van het kabinet op het gebied van evenementen. De Fieldlabs hebben volgens topman Gijs de Jong van de KNVB en Ruben Brouwer van festivalorganisator MOJO aangetoond dat zowel festivals als voetbalwedstrijden veilig kunnen met 100 procent publiek. In een interview in het AD zeggen de twee dat de sector is afgestraft door fouten van het kabinet.

"We hebben heel erg gevochten voor de Fieldlab-experimenten. Daar is uitgekomen dat we op een veilige manier dingen kunnen organiseren. Maar vervolgens is daar bijna niks mee gedaan. Dat is vreemd", zegt De Jong in de krant. Volgens Brouwer zijn bij het versoepelen van de coronamaatregelen in juni meerdere fouten gemaakt. "Het kabinet koos voor Dansen met Janssen, rekte de geldigheidsduur van een test op van 24 naar 40 uur, en gebruikte de uitkomst van de Fieldlab-experimenten om meteen alles open te gooien, ook de nachthoreca. Daar waren die experimenten niet voor bedoeld."

Na de versoepelingen stegen de coronacijfers explosief en greep het kabinet weer in. Daardoor mogen stadions nu nog voor slechts twee derde gevuld zijn en mogen alleen eendaagse festivals (zonder vaste zitplaats) worden georganiseerd met een maximum bezoekersaantal van 750 mensen.

"We moeten gewoon naar de feiten kijken. Dat was juist het goede van Fieldlabs. Daarbij draaide het niet om beeldvorming of politiek, maar om wetenschap. Ik heb het idee dat ze dat in het buitenland veel meer doen. Engeland heeft volle stadions, Duitsland werkt ook daarnaartoe, België is volop bezig met evenementen", aldus De Jong. Brouwer vult in het AD aan: "Als je dan nu ziet dat Nederlandse jongeren massaal kaartjes kopen voor evenementen in België, die op basis van de Fieldlab-resultaten gehouden worden, dan gaat er dus echt iets mis."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -