Krant: "NS wil verkeersleiding terug van ProRail"

UTRECHT - De NS en Prorail lijken steeds verder uit elkaar te groeien. Topman Bert Meerstadt van de NS zou tegen een journalist hebben gezegd dat hij de volledige controle over de verkeersleiding terug wil.
Komende week moeten beide spoorbedrijven zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de chaos op het spoor door het winterweer van enkele weken terug. Een verslaggever van de Volkskrant hoorde op een nieuwjaarsborrel van de NS-directeur dat hij de Kamerleden wil vragen om een 'grote fout' terug te draaien.
Volgens Meerstadt had de verkeersleiding nooit bij de NS weggehaald moeten worden, schrijft de Volkskrant. Het opknippen van het vroegere overheidsbedrijf heeft tot grote inefficiëntie geleid, zegt de topman. De NS gaat over de dienstregeling, maar ProRail laat de treinen rijden. De NS bepaalt welke informatie op de stations wordt omgeroepen, maar de omroepers zitten bij ProRail.
Volgens de NS-directeur communiceren de twee bedrijven niet goed met elkaar, vervolgt de krant. Zeker bij calamiteiten heeft dat een verlammend effect op het treinverkeer.
Een NS-woordvoerder meldt aan RTV Utrecht dat Meerstadt zich niet herkent in het beeld dat de krant schetst en dat NS de positie van de verkeersleiding bij ProRail niet ter discussie stelt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.