Rust en zorgen bij Afghaanse vluchtelingen in Huis ter Heide: 'Velen zijn familie kwijtgeraakt op het vliegveld van Kabul'

ZEIST - Zo'n vierhonderd Afghaanse vluchtelingen zijn sinds vorig weekend opgevangen in de noodlocatie Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide. Ze worden momenteel getest op het coronavirus en zitten in quarantaine. Volgens Anne-Els Jansen van Vluchtelingenwerk heerst er onder de vluchtelingen rust, maar tegelijkertijd zijn er grote zorgen over achtergebleven familieleden.
"Op de locatie is het rustig en is het goed georganiseerd. Er zijn een hele boel opladers bezorgd omdat iedereen contact probeert te krijgen met familie of vrienden", vertelt Jansen. "Velen zijn familie kwijtgeraakt op het vliegveld van Kabul en mensen verplaatsen zich daar ook, dus het is ontzettend lastig om contact te krijgen. Ze maken zich grote zorgen."
Vluchtelingenwerk probeert via de opgevangen vluchtelingen in contact te komen met de achtergebleven familieleden. "Er gaan natuurlijk geen vluchten meer. Maar we proberen zo veel mogelijk gegevens te verzamelen. Die geven we weer door aan het ministerie van Buitenlandse Zaken."

Petitie

Bovendien is Vluchtelingenwerk een petitie gestart omdat ze willen dat Nederland het asielbeleid aanpast. "We willen niet dat mensen weer een half jaar of een jaar moeten wachten omdat Nederland wil aankijken wat er gaat gebeuren in Afghanistan. De mensen hebben zekerheid nodig. We willen dat er alles aan gedaan wordt om ook mensen vanuit de regio naar Nederland te krijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.