Instellingen

Weis Mateen herenigd met zijn Afghaanse vrouw: 'Het is een dubbel gevoel'

PROVINCIE UTRECHT - Weis Mateen staat bij de trap in zijn huis. Zijn vrouw staat naast hem. En dat is de meest belangrijke zin in dit verhaal. "Afgelopen maandag was de beste dag van deze week, toen was ik echt zo blij, ik spatte uit elkaar van de energie." Afgelopen maandag kon Weis zijn vrouw ophalen van Schiphol. Via omzwervingen, verschillende checkpoints en routes was het na heel veel dagen proberen eindelijk gelukt om haar vanuit Kabul bij het vliegveld te krijgen.
Weis en zijn vrouw op Schiphol.
Weis en zijn vrouw op Schiphol. © RTV Utrecht
Weis deed eerder een oproep, ook bij ons. Hij was vertwijfeld. Onlangs was hij zelf nog naar Kabul gegaan om de huwelijkspapieren in orde te maken. "Mensen zeiden, wat doe je daar, ga je op vakantie? Maar het is geen vakantieland! Kom op!". Achteraf blijkt pas hoeveel geluk hij en zijn vrouw hebben gehad. De papieren zijn ondertekend en daarmee geldig, één dag later had de Afghaanse overheid dat niet meer kunnen doen. Mede dankzij die huwelijksakte staat zijn vrouw nu naast hem.
Weis over de stress van de afgelopen week
Ze mag even geen naam hebben en we brengen haar onherkenbaar in beeld - zoals de hele week, om veiligheidsredenen. In het Engels kunnen we haar wel een paar vragen stellen. "Het is apart voor mij om hier nu te zijn. Ik ben helemaal nieuw in Nederland en ik ben blij dat ik weg ben uit Kabul, maar familieleden van mij zijn daar nog steeds en zij kunnen niet weg."
Weis heeft veel contact met de achterblijvers.
Weis heeft veel contact met de achterblijvers. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Na gisteren lukt het ook Weis niet meer om alleen maar blij te zijn dat zijn vrouw er goed uit is gekomen. "Ik kan amper met woorden beschrijven wat dat voor gevoel is. Ik zit nog steeds in de app-groep met allemaal mensen die daar nog zitten. En die sturen filmpjes door van de explosie gisteren. Gruwelijk. Ik kan er eigenlijk niet naar kijken. En we zijn machteloos en zij weten niet of ze daar nog weg komen."
Weis over de terugkomst van zijn vrouw
Weis zelf kwam als klein kind van Afghanistan naar Nederland, toen zijn ouders eind jaren 90 op de vlucht gingen. Vanwege de politieke situatie konden zij ook toen al hun werk niet goed doen en verlangden zij naar een beter, veilig leven. Weis groeide op in de provincie Utrecht, ging hier naar school, heeft hier net zijn opleiding afgerond en is begonnen aan zijn eerste baan. Toen hij een paar jaar geleden op familiebezoek ging in Afghanistan, leerde hij zijn vrouw kennen. "We zijn nu twee jaar getrouwd en sindsdien probeer ik haar naar Nederland te halen. De IND wilde ons wel helpen, maar op een of andere manier duurde het eindeloos. Nu pas, afgelopen week is daar verandering in gekomen. De druk nam toe en gelukkig is het nu wel gelukt."
Weis bladert door zijn foto's op de telefoon.
Weis bladert door zijn foto's op de telefoon. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Nu zijn vrouw hier is, begint voor haar een nieuw leven. "Alles is nieuw voor haar, zij is geboren en getogen in Afghanistan, dus ze vond het al bijzonder hoe groen het hier in Nederland is. Dat kennen ze daar zo niet." Weis helpt haar nu om te wennen en om een nieuw leven op te bouwen. "Dat is zeker niet makkelijk, ook al hebben we geluk gehad. Zij zit met haar hoofd ook nog steeds daar, bij familie en al die andere mensen die het niet hebben gehaald. Er zijn mensen beschoten, in elkaar geslagen, dat heeft zij gezien. Ik probeer haar af te leiden, toch proberen er niet te veel mee bezig te zijn, maar het is niet makkelijk."
Op de vensterbank een bloemenzee, die heeft hij gekregen van vrienden. En van zijn oude juffen van de basisschool. Hij laat een klassenfoto zien, Weis tussen allemaal andere Nederlandse klasgenootjes. "Als ik hier naar kijk, moet ik dus aan mijn nichtjes denken. Die in Afghanistan opgroeien en voor wie het nu allemaal nog veel moeilijker wordt. Ze hebben daar gewoon geen kansen. Een vriend van mij vertelde mij over twee jongetjes die met een korte broek liepen. Ze werden in elkaar geslagen door de Taliban omdat ze lange broeken aan moesten doen." Hij laat de foto van zijn eigen klas zakken. "Daar kan je toch niet bij?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.