RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Drukte bij inzameling voor Afghaanse evacués: 'Wij hebben overvloed, zij hebben niks'


ZEIST - Het is vandaag een komen en gaan van mensen bij Kringloop Zeist. Ze komen spullen brengen voor de Afghaanse evacués die even verderop verblijven in de opvanglocatie in Huis ter Heide. "Wij hebben zoveel", klinkt het veelal. "Zij hebben niks."

Drukte bij inzameling voor Afghaanse evacués: 'Wij hebben overvloed, zij hebben niks'


"We hebben overvloed", zegt ook een vrouw die twee boodschappentassen vol schoenen, tassen en kleding overhandigt aan vrijwilligers van het Rode Kruis. "Het idee dat je in zo'n vrachtvliegtuig zit met alleen een plastic tasje en misschien wel je kind aan de hand; dat lijkt me echt verschrikkelijk."

Ze hebben echt niks, echt niks."
Esther Leystra, komt spullen brengen

Even later komen een paar mensen helemaal uit Friesland met een overvolle bakwagen. "Speelgoed, kleding voor mannen, vrouwen, kinderen, kinderwagens, maandverband, pampers", somt initiatiefnemer Esther Leystra op.

Bakwagen vol
"Zondagavond zat ik thuis en dacht: ik wil gewoon iets doen", vertelt ze. Ze plaatste een oproep op sociale media en daar kwam zichtbaar veel respons op. "Het idee was om het in Zoutkamp af te geven, maar daar was het helemaal vol."

Een vriendin van haar werkt in de opvanglocatie in Zoutkamp. "Ze vertelde me hoe de mensen daar aankomen en uit de bus stappen. Ze hebben echt niks, echt niks. Dan denk ik: wij hebben zoveel spullen. Dit is tenminste iets wat je kunt doen."

Kringloop Zeist coördineert de inzameling en verspreiding van spullen voor de evacués in overleg met de gemeente, het Centraal Orgaan Asielzoekers en het Rode Kruis. Vooralsnog is er vooral behoefte aan slippers, sandalen, schoenen, riemen en bovenkleding, met name voor mannen.

We zijn blij met alles wat mensen komen brengen."
Riet Lenting, directeur Kringloop Zeist

Ook opladers voor telefoons en verlengsnoeren zijn nodig. Riet Lenting, directeur van de kringloop, vertelt: "Er zijn mensen die nog in dezelfde kleding lopen als waarin ze door het riool zijn gelopen dat je op televisie hebt gezien. Dat doet wat met je waardigheid als mens."

Opladers en verlengsnoeren
De drukte bij de inzameling geeft Lenting hoop. "Het is enorm indrukwekkend", zegt ze met tranen in haar ogen. "Deze jonge vrouwen ook", doelend op de bestelwagen, "ze werken gewoon en hebben dit in de avond en nacht geregeld. Ik ben dankbaar. Het geeft hoop dat mensen dit doen."

Aan een 12-jarige jongen die een spelletje komt brengen, sloffen en een tennisracket dat hij van zijn oma heeft gekregen, probeert Lenting uit te leggen dat veel mensen uit Afghanistan vluchten zonder spullen. "Ik vind het zielig", zegt hij, "dan kom je thuis en kun je weinig doen."

Voorlopig zijn overigens alle spullen welkom, benadrukt Lenting. Op dit is er misschien vooral herenkleding nodig, maar later misschien juist weer kinderkleding. "We zijn blij met alles wat mensen komen brengen."

De spullen kunnen gebracht worden naar Kringloop Zeist aan de Johannes Postlaan 4.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -