Instellingen

Rhenen laat inwoners meedenken over toekomstplannen

Gemeente creëert meer zichtbaarheid door voor de deur van supermarkten te enquêteren.
Gemeente creëert meer zichtbaarheid door voor de deur van supermarkten te enquêteren. © RTV Utrecht / Eva Hageraats
RHENEN - "Ik heb nog wel één ding bedacht," zegt Miriam Roozeman, terwijl ze met volle handen de supermarkt uit komt lopen. De gemeente Rhenen is een visie aan het ontwikkelen voor 2035. De komende weken staan medewerkers van de gemeente bij verschillende supermarkten om bewoners te vragen wat zij belangrijk vinden voor Rhenen.
Het is voor het eerst dat de gemeente een toekomstvisie maakt. "We hebben natuurlijk wel gewerkt vanuit deelvisies zoals een omgevingsvisie, maar wat we nu willen is een totaalplaat vastzetten," zegt wethouder Hans Boerkamp. In de toekomstvisie zullen onderwerpen als 'wonen' en 'zorg' naar voren kunnen komen, maar er is ook ruimte voor thema's zoals 'werken' en 'cultuur'.

Niet voor maar mét de bewoners

"Je moet niet werken voor de inwoners maar mét de bewoners", zegt Jelte Bloemzaad, beleidsmedewerker bij de gemeente Rhenen. Afgelopen maanden heeft de gemeente zich hard gemaakt om zoveel mogelijk informatie vanuit de inwoners te verkrijgen. Zo hebben ze onder andere een online enquête uitgezet, een online bijeenkomst georganiseerd en heeft ieder huishouden een ansichtkaart ontvangen waar ze hun wensen voor Rhenen op aan konden geven.
Medio juni verstuurde de gemeente naar elk huishouden in de gemeente deze ansichtkaart. Na twee weken waren er 300 reacties.
Medio juni verstuurde de gemeente naar elk huishouden in de gemeente deze ansichtkaart. Na twee weken waren er 300 reacties. © RTV Utrecht / Eva Hageraats

Input vragen

Nu er weer meer mogelijk is, zullen er op meerdere momenten medewerkers van de gemeente aanwezig zijn bij supermarkten in Rhenen en omstreken. Ze leggen mensen uit wat de visie inhoudt en stimuleren ze om de enquête in te vullen. Zo hoopt de gemeente nog meer mensen te bereiken. "Iedereen moet wel een keer naar de supermarkt voor boodschappen", legt Boerkamp uit.
"Ik zag een witte tent staan", zegt Ans Hardeman uit Achterberg met haar kleinzoons naast zich, "en dacht laat ik toch even gaan kijken." Ze had al een oproep over Rhenen 2035 in de krant zien staan, maar haar mening nog niet laten horen. "Ik ga nu zeker de enquête invullen. Kijk, ik hoop nog wel een poosje mee te gaan, maar voor hun is het veel belangrijker", zegt ze terwijl ze naar de jongens wijst.
Miriam Roozeman uit Achterberg heeft de tent zien staan bij de Coop. Voor het boodschappen doen is ze aangesproken door Bloemzaad, met de vraag wat er beter kon in de gemeente. Tijdens het winkelen schiet haar nog iets te binnen. "Ik denk dat de gemeente Rhenen meer aan zou kunnen sturen op de verantwoordelijkheid meer bij de inwoners leggen", zegt ze. Hiermee doelt ze op onder andere het schoonhouden van de omgeving.
Ondanks de publiciteit vanuit de gemeente is het voor het eerst dat Roozeman van dit project hoort en ze heeft al een aantal punten die ze belangrijk vindt. Toch is ze nog een beetje sceptisch over het concept. "Je mag allemaal meedenken, maar als puntje bij paaltje komt wordt alles overboord gegooid. Dan gaat het er toch vaak over waar geld aan verdiend kan worden", zegt ze.

Vastgestelde kaders

Iedereen uit Rhenen kan heel direct zijn of haar mening laten horen. Toch speelt de democratisch gekozen gemeenteraad een belangrijke rol, zodat de plannen wel haalbaar zijn. De gemeenteraad heeft daarom bepaalde kaders vastgesteld waar de plannen aan moeten voldoen. Zo staat bijvoorbeeld vast dat het militair erfgoed Grebbelinie behouden moet blijven.

Toekomstvisie

Om een goede visie te kunnen maken, heeft de gemeente eerst onderzoek gedaan naar Rhenen en haar inwoners. Op 15 september gaat de gemeente dit onderzoek en de reeds uitgewerkte uitkomsten van de bewoners voorleggen aan de mensen die daar in geïnteresseerd in zijn. Wethouder Boerkamp verwacht dat de toekomstvisie begin 2022 voorgelegd zal worden aan de raad.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.