RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Afghanistan-veteranen samen in Doorn om spanningen te bespreken

DOORN - Militairen die op missie zijn geweest in Afghanistan zijn vandaag in Doorn bijeen gekomen in het Nederlands Veteraneninstituut om de spanningen door de huidige ontwikkelingen in het land te bespreken. Dertig mannen en vrouwen deelden hun eigen ervaringen in Afghanistan en bespraken de crisis, nu de meeste landen hun militaire aanwezigheid in het land terug hebben getrokken.

Het instituut gaat meer bijeenkomsten organiseren en ook aparte ontmoetingen beleggen voor partners en kinderen van veteranen, aldus kolonel Ludy de Vos, oud-directeur van het Veteraneninstituut en verantwoordelijk voor erkenning en waardering van veteranen. Het instituut merkte de laatste weken dat veel veteranen er behoefte aan hadden om elkaar op te zoeken om te praten.

"Deze besloten bijeenkomst voldeed aan die behoefte. De meeste mensen zaten binnen twee minuten met anderen te praten over hun missie. Iedereen voelde zich op zijn gemak tussen anderen die dezelfde gevoelens delen. We hadden expres geen programma georganiseerd, zodat er zo veel mogelijk tijd was voor gesprekken", zegt De Vos, zelf ook Afghanistan-veteraan.

Volgens De Vos bleek zondag dat "het thuisfront" elkaar ook graag wil ontmoeten. "Door al het nieuws over Afghanistan lopen de spanningen bij sommige veteranen op. Het thuisfront heeft daarmee te maken en dat valt niet altijd mee. We gaan in elk geval online speciaal voor hen iets organiseren en er komt ook een bijeenkomst."

In Nederland is 0,6 procent van de bevolking veteraan, aldus De Vos. Een deel van hen werkt nog bij de krijgsmacht, anderen zijn gepensioneerd of hebben later voor een baan buiten het leger gekozen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -