Instellingen

Scholen in regio Midden beginnen nieuw schooljaar: 'Het is fijn dat ik de klas in mag'

MAARSSEN - Nieuwe klasgenootjes, een nieuwe juf of meester en misschien ook wel een nieuwe school. Vandaag is een spannende dag voor veel leerlingen in de regio Midden: het nieuwe schooljaar is gestart. Maar hoewel deze dag normaal is omgeven met feestelijkheden is dat nu niet het geval vanwege het coronavirus.
School gaat weer beginnen!
School gaat weer beginnen! © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Saai hé?! Je zou denken dat het met de buitenlucht wel moet kunnen. Maar die ouders zijn allemaal zou blij om elkaar weer te zien, die anderhalve meter gaan ze dan echt niet waarborgen. Dus dat gaan we niet doen. Maar we hebben al bedacht dat we het gaan inhalen zodra het kan", vertelt juf en vervangend directeur Janneke van de Nieuwe Regentesseschool in Utrecht.
De coronaregels in het primair en voortgezet onderwijs zijn wel iets gewijzigd ten opzichte van vorig schooljaar. Zo hoeven leraren en leerlingen die minstens twee weken volledig zijn ingeënt niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Maar sommige regels zijn ook echt niet weg te denken zegt juf Janneke: "We moeten anderhalve meter afstand houden onderling, dus de leerkrachten ook. De ouders mogen helaas nog niet de school in want die anderhalve meter is anders nog echt niet te waarborgen met zoveel ouders en kinderen."

Naar groep 1

En dat is vooral voor de kleuters die voor het eerst naar school gaan echt pittig, maar op de eerste dag is een uitzondering gemaakt: "Viggo is vier en hij gaat voor het eerst naar school. Dat vinden we heel spannend en heel leuk", vertelt zijn moeder. "We moesten fruit en een beker opbergen, en Viggo is hier pas één keer geweest voor de zomer in de klas. Ik ben hier één keer geweest en mocht toen ook niet naar binnen en dat is wel heel pijnlijk. Het is fijn dat ik nu de klas in mag."
Bij de leerlingen in groep 8 is de sfeer anders maar toch ook uitgelaten. Iets waar ze jaren naar hebben uitgekeken is nu eindelijk werkelijkheid geworden: ze zijn de oudste leerlingen op school en dat is reden voor euforie. "Ik vind het fijn om hier weer te zijn", vertelt een leerling.
Hun laatste jaar zal wel een echt ouderwets laatste jaar worden verwachten leerkrachten Natasha en Gaby. "De kinderen komen allemaal heel blij binnen, dus ik geloof dat het wel goed zit. We gaan gewoon lekker beginnen", vertelt Natasha. "We doen gewoon net alsof het er niet is", vult Gaby aan. "Dat was eigenlijk al afgelopen schooljaar, aan het einde van was het ook alsof het in school niet bestond en buiten school wel."

Voorbereiding

Terug naar de voorbereidingen. Die waren dit schooljaar niet anders dan anders, ook niet vanwege corona. "Voordat de school begint is er zo'n gezonde spanning. We zijn vorige week al aan het werk geweest hoor. Zo'n school is niet ineens klaar! Soms denken mensen dat kaboutertjes de school klaar zetten", vertelt juf Janneke.
Zo zijn onder meer de stoelen, tafels en kasten weer op hun plek gezet: "Alle schriftjes, alle bestellingen moet weer klaargemaakt worden. Het hele onderwijsprogramma moeten we weer voorbereiden. Maar ze zijn welkom, overal liggen de naambordjes klaar."
Juf Lisa van de Daltonschool in Utrecht had er vanmorgen weer zin in

Verkeer

Naast aandacht voor de coronamaatregelen is er bij de start van het nieuwe schooljaar ook aandacht voor het verkeer. Verschillende gemeenten doen op Twitter de oproep om rekening te houden met scholieren in het verkeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.