Lampen krijgen nieuw energielabel met QR-code

© Devanath via Pixabay
UTRECHT - Lampen krijgen een nieuw energielabel. Het loopt van A naar G en bevat ook een QR-code. De oude labels, die gaan van A++ naar E, verdwijnen geleidelijk aan uit de schappen, meldt Milieu Centraal in Utrecht, die informatie geeft over energie en milieu.
"Nieuwe labels en oude labels liggen dus nog een poos naast elkaar, maar welke verpakking ook om de lampen zit, kies altijd voor een ledlamp met het beste label", stelt Milieu Centraal.

Labelvernieuwing

Een ledlamp is volgens het Utrechtse instituut niet duurder dan andere lampen, maar gaat wel veel langer mee en is veel zuiniger. Een ledlamp heeft maar 10 procent nodig van de elektriciteit die een gloeipeertje verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht. Halogeen is in aanschaf en gebruik duurder en gaat minder lang mee dan een ledlamp.
Het nieuwe label wordt in de hele Europese Unie ingevoerd en is voorlopig ook de laatste labelvernieuwing. In maart is het energielabel al vervangen van koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, televisies en andere beeldschermen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.