Ontsnapte wolven in DierenPark Amersfoort verdoofd en gevangen, bezoekers zijn geschrokken: 'Het was een grote'

AMERSFOORT - De wolven die waren ontsnapt in DierenPark Amersfoort zijn gevangen. De dieren zijn verdoofd en teruggebracht naar hun verblijf. De dierentuin is inmiddels weer open.
Er waren veel hulpdiensten op de been.
Er waren veel hulpdiensten op de been. © AS Media
In eerste instantie leek het te gaan om één wolf, inmiddels is duidelijk dat er twee zijn ontsnapt. "Vanmiddag waarschuwden wij voor twee loslopende wolven in ons park. Daarom werden bezoekers volgens het protocol verzocht om in binnenlocaties te blijven om de dieren in alle rust te lokaliseren", zegt een woordvoerder van de dierentuin. "Ondertussen werd de situatie onder controle gebracht: de twee dieren werden gelokaliseerd, verdoofd en zijn weer naar hun verblijf gebracht."
Volgens een woordvoerder is er geen gevaar geweest voor de bezoekers
Hoe de ontsnapping kon gebeuren, zegt de woordvoerder nog niet. Er komt later meer informatie. "Een wolf is niet gevaarlijk voor een bezoeker. Die valt geen mensen aan. We hebben de bezoekers gevraagd naar binnen te gaan om een zo rustig mogelijke situatie te realiseren zodat we een eind konden maken aan deze situatie."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er een dier ontsnapt uit zijn verblijf. Afgelopen november konden er twee chimpansees ontsnappen in de dierentuin. Chimpansees Mike en Karibuna ontsnapten destijds door een menselijke fout. De twee dieren werden doodgeschoten omdat de bezoekers in gevaar waren.
Volgens de woordvoerder van het dierenpark is de ontsnapping van vandaag niet te vergelijken met dat incident. "Ik kan me het sentiment voorstellen, maar het grote verschil is dat er er toen sprake was van een gevaarlijke situatie en dat is het nu niet geweest. Maar je wil natuurlijk wel zo snel mogelijk die dieren in hun verblijf hebben."
Wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging zegt tegen het ANP dat een wolf die in gevangenschap is gehouden onvoorspelbaar kan reageren. Wolven in het wild zijn banger voor mensen dan omgekeerd, maar een wolf die opgesloten heeft gezeten kan volgens hem wel heel vervelend worden.

Wolf

De dieren liepen korte tijd achterin het park. Volgens een woordvoerder waren alle bezoekers snel veilig binnen en liep er niemand gevaar.
Toch maakte het incident indruk op bezoekers. "We zagen hem lopen maar toen was er nog niet veel spanning eigenlijk. Het was halverwege het park even wachten tot er meer bekend was. Pas later toen we hoorden dat er nog een wolf ontsnapt was, dat we allemaal naar buiten moesten", vertelt een man die met zijn gezin in de dierentuin was op Radio M Utrecht. "Het was een grote, hij was behoorlijk. Ik was niet bang, maar het is niet heel relaxed ook. We liepen bij de wolven en toen liep er eentje in een kooi en een ruimte waar hij eigenlijk niet hoorde."
Het incident maakte indruk op de bezoekers
Het incident maakte indruk op de bezoekers © RTV Utrecht
Bezoekers in DierenPark Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.