Sanne (6) zou vandaag haar eerste schooldag hebben, maar zit vast in Kabul: 'We missen haar enorm'

HUIS TER HEIDE - De 6-jarige Sanne zou vandaag haar eerste schooldag in groep 3 op basisschool Pieterskerkhof in Utrecht hebben, maar zit vast in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Klasgenootjes missen het meisje enorm en zitten vol vragen. In de klas is daarom uitgebreid besproken waarom Sanne er niet is.
De klas heeft een hart gemaakt voor Sanne.
De klas heeft een hart gemaakt voor Sanne. © RTV Utrecht
Juf Feline van Eijsden hoorde vorige week dat het meisje met haar moeder, broertje en zusje in de Afghaanse hoofdstad is achtergebleven. Haar vader is wel in Nederland. "Het is voor ons ook een nieuwe situatie. We hebben nauw contact met haar vader", vertelt ze. "Wat we vanuit hier proberen te doen met de kinderen is even contact zoeken met Sanne. Zo laten we haar weten dat we haar missen en dat we hopen dat ze er snel is."

'Zijn er bommen?'

Volgens de juf weten de kinderen al best goed wat er aan de hand is in het land. "We zijn een school waarvan veel kinderen kijken naar het Jeugdjournaal. Toch zitten de kinderen vol met vragen. Wat is oorlog? Is ze veilig? Zijn er bommen? Ze zijn er echt mee bezig. Ik zag veel verontruste gezichten in de klas, maar gelukkig geen tranen. Kinderen zijn heel erg flexibel. Drie tellen later pakken ze de draad weer op en zijn ze met iets anders bezig."
De klasgenootjes hebben op hun eerste schooldag iets geknutseld voor Sanne. "Ze hebben zelf bedacht dat ze een groot hart wilden maken. Hierop hebben ze allemaal hun naam opgeschreven en zinnetjes die ze aan haar wilden zeggen zoals dat ze haar missen en dat ze hopen dat ze veilig terugkomt."
Naar schatting zitten er nog 250 Afghanen met een Nederlands paspoort vast in Afghanistan. Het kabinet heeft aangegeven alles op alles te zetten om deze mensen alsnog naar Nederland te halen. Afghaanse vluchtelingen worden onder andere opgevangen in Huis ter Heide bij Zeist, waar volgens een woordvoerder van het COA het 'normale leven' langzaam weer opgepakt wordt.

"Je kunt het je bijna niet voorstellen. Kinderen spelen en voor de peuters hebben we kamers ingericht waar ze lekker kunnen spelen. Ouders zijn wat meer tot rust gekomen of maken een wandeling door het bos. Het is zelfs gemoedelijk", aldus de woordvoerder.

Volgens de juf is het belangrijk om eerlijk te vertellen wat er aan de hand is in het land. "Sommige kwesties zou je liever pas bespreken als ze wat ouder zouden zijn. Maar zolang je het op hun taalniveau en emotioneel vlak brengt, kan het. Je moet kinderen niet het gevoel geven dat zij de zorg hoeven te dragen. Dat is voor de volwassenen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.