Wat zijn de oplossingen tegen waterproblemen in de stad?

Week van het Water: Wat zijn de oplossingen tegen waterproblemen in de stad?
Week van het Water: Wat zijn de oplossingen tegen waterproblemen in de stad? © RTV Utrecht
UTRECHT - RTV Utrecht staat deze week in het teken van de 'Week van het water'. De hele week besteden we aandacht aan de kwaliteit van drinkwater, het opvangen van overtollig regenwater en problemen en oplossingen rondom hoosbuien die vaker voorkomen. Wat kan je in de stad doen om waterproblemen te voorkomen?
Achter het gemeentehuis in Houten is van alles gedaan om de binnenplaats toekomstbestendig te maken. De achteringang van het gemeentehuis ligt op een lage plek, dat betekent dat het water na een flinke hoosbui hard naar binnen stroomt. Ook de ingang van de parkeerplaats ligt laag. Om hier problemen te voorkomen zijn meerdere oplossingen bedacht.
In de proeftuin in Houten beschermt een klepstuw het gemeentehuis.

Klepstuw

Voor de ingang van de parkeerplaats voor fietsers ligt een rooster, als daar water in stroomt drukt het water een schuif omhoog. Deze sluit de parkeerplaats af van het water. Hoe meer water er komt, hoe hoger het muurtje, naar boven komt. Marieke Schouten, voorzitter van het netwerk Water & Klimaat vertelt trots: "Het is dus deltawerk in het klein."
Een grote hoeveelheid regenwater drukt voor de ingang van de parkeergarage een muur omhoog. Zo wordt het water tegengehouden.
Een grote hoeveelheid regenwater drukt voor de ingang van de parkeergarage een muur omhoog. Zo wordt het water tegengehouden. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Ook de achteringang van het gemeentehuis zelf kan ook worden afgesloten als het water te hoog komt. Dit gebeurt met een andere installatie. Een klep kiept omhoog en houdt het water tegen. Dit wordt ook wel de 'klepstuw' genoemd.
De 'klepstuw' zorgt ervoor dat er bij hevige regenval geen water het gemeentehuis in stroomt.
De 'klepstuw' zorgt ervoor dat er bij hevige regenval geen water het gemeentehuis in stroomt. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Dit zijn oplossingen voor als het water op deze plekken hoog komt te staan. Maar om te voorkomen dat er nog meer water bij hevige regenval naar het laagstgelegen punt stroomt, zijn er tuintjes aangelegd en hebben de parkeerplaatsen een andere ondergrond gekregen. Op die manier wordt het regenwater naar andere punten geleid en stroomt het niet meer naar het laagstgelegen punt.

Proeftuin

Rondom de binnenplaats aan de achterkant van het gemeentehuis staan appartementen. De bewoners helpen mee het groen te onderhouden. De 78-jarige Rein van Voorst sproeit met liefde iedere dag de planten in de proeftuin: "Elke avond pompen we hier het water op en geven we de planten water." Het water is opgevangen regenwater dat in een bassin onder de grond wordt opgeslagen. Dit scheelt verspilling van drinkwater en dat vindt de bewoner een goede ontwikkeling: "Nu wordt het water hergebruikt en in het verleden gebruikten we voor onze tuinen kraanwater en moesten we slepen met de tuinslang. Dat hoeft nu niet."
De 78-jarige Rein van Voorst sproeit iedere dag de planten met regenwater.
De 78-jarige Rein van Voorst sproeit iedere dag de planten met regenwater. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Hydroloog Niko Wanders is onder de indruk van de initiatieven die in Houten zijn genomen om klimaatbestendig te zijn: "Dit hier in Houten is een heel mooi initiatief maar het is wel zaak dat we het op heel veel plekken implementeren. We moeten overal in de provincie kijken waar kan je dit soort initiatieven toepassen en waar kan het met niet teveel moeite? Of waar kost het wel veel moeite, maar is het nu eenmaal noodzakelijk?" Dat soort plekken moeten volgens de hydroloog meer aandacht krijgen.
Daar is ook de voorzitter van het netwerk Water & Klimaat Marieke Schouten het mee eens. Het netwerk is een samenwerking tussen veertien gemeenten, de provincie en veiligheidsorganisaties.
Marieke Schouten: "Utrecht is anders dan Lopik, dan Montfoort en dan Houten. Maar hebben allemaal de belangrijke opdracht om oplossingen te bedenken en te realiseren voor de problemen die de klimaatverandering teweeg brengt."

Van de stad een spons maken

Eén van de speerpunten van het netwerk is dat de ondergrond voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen meer water moeten kunnen doorlaten. Schouten: "We willen van de stad, van bebouwd gebied een spons maken. Een parkeerplaats hoeft niet van stenen gemaakt te zijn, dat kan ook best van doorlatend materiaal. Daarnaast moet je ook kijken of je op hoogbouw in de stad een groen dak kan aanleggen."
Het is belangrijk dat de innovaties op dit gebied snel worden doorgevoerd. Volgens Marieke Schouten zou het zelfs sneller moeten dan nu gebeurt. In haar functie als wethouder in Nieuwegein merkt ze wel dat bewoners dit proces niet altijd steunen. Schouten: "In Nieuwegein zijn we bezig met bestrating aan te leggen dat meer water kan doorlaten. Maar als we dat doen en de bewoners van de huizen aan die straten leggen vervolgens allemaal stenen in de tuin, dan vinden wij dat best jammer. Dus als gemeenten, als netwerk kunnen wij wel veel doen. Maar we hebben de medewerking van de bewoners ook nodig. Dat is een grote uitdaging. Haal die tegel uit je tuin, en stop er een plant in."
Het is deze week bij RTV Utrecht de Week van het Water. De hele week kunt u op televisie kijken naar documentaires en programma's over water. Vandaag kunt u kijken naar de DocU Wonen met Water. Wij gebruiken thuis tweederde van het door de waterleidingbedrijven geleverde water. Kan dat niet anders? Zijn er alternatieven voor bijvoorbeeld de WC en tuin? U ziet het tussen 12:00 en 17:00, ieder uur bij RTV Utrecht.

Vandaag is ook het programma Verhalen van: De Angstel te zien. Presentatrice Evelien de Bruijn volgt het riviertje de Angstel. Onderweg ontmoet ze boeiende mensen en ontdekt de onverwachtse kanten van deze bijzondere waterloop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.