Wolven in DierenPark Amersfoort ontsnapt door kuil onder hek: 'Het gaat nu weer hartstikke goed met ze'

AMERSFOORT - Een kuil onder het hek zorgde er voor dat twee wolven vandaag uit hun verblijf in DierenPark Amersfoort konden ontsnappen. Dat bevestigt een woordvoerder van het park. Volgens hem maken de dieren het na hun kortstondige avontuur inmiddels weer prima: "Het gaat nu hartstikke goed met ze."
Hoe de dieren zonder dat het park dit doorhad hun graafwerkzaamheden konden voltooien, weet de woordvoerder nog niet. Het hekwerk van alle verblijven wordt regelmatig gecontroleerd, zegt hij. Al gebeurt dat bij het ene dier wel vaker dan bij het andere.

Geluid van werkzaamheden

"Bij de leeuw doet het park dat vaker omdat die veel gevaarlijker is. Maar er is recent nog een controle geweest bij de wolven en toen was de kuil er nog niet." Hij vermoedt dat het geluid van werkzaamheden in de buurt van het wolvenverblijf aan hun ontsnappingswens kan hebben bijgedragen. "Daardoor zijn ze opgeschrikt."
Het hek gaat onder de grond drie meter door. Het is nog niet bekend of de dieren zo diep hebben gegraven. De dierentuin gaat onderzoeken of er wellicht een constructiefout in het hek zat.
Bezoekers zagen wolf langslopen: "Sensatie! Dat vond ik ervan"
Hoe spectaculair een wolvenontsnapping ook klinkt, voor de naar schatting 750 bezoekers is er volgens het park weinig aan de hand geweest. "Bij een ontsnapping treedt gelijk een protocol in werking. Bezoekers worden dan naar binnenlocaties gebracht. Dat is niet omdat er een onveilige situatie was, want wolven zijn geen onveilige dieren voor bezoekers."
De dieren zijn namelijk banger voor mensen dan andersom. Het wegsluizen van de bezoekers was dan ook vooral bedoeld om de wolven in alle rust te kunnen vinden. "De wolven zijn toen gelokaliseerd en het achterste gedeelte van het park is afgezet. De dieren zijn vervolgens verdoofd en daarna weer naar hun verblijf teruggebracht."

'Die was wel heel dichtbij'

Verschillende bezoekers geven aan dat ze zich inderdaad niet zoveel zorgen hebben gemaakt. Zo was een vrouw met wat mensen aan het praten toen haar werd verteld dat er een wolf was ontsnapt. "Wij dachten: ok. Maar toen liep die ineens langs. Later dacht ik van: zo, die was wel heel dichtbij. Maar er was geen paniek, dus had ik zelf ook geen paniek."
Weer een andere bezoeker zegt er vooral een sterk verhaal aan te hebben overgehouden als hem wordt gevraagd welke indruk de gebeurtenissen maakten. "Sensatie, dat vond ik ervan! Het was weer eens iets anders in de dierentuin", reageert hij.
Grote zorgen waren er wel bij een vrouw die met haar teckel in het park was en opeens een wolf in de bosjes zag. "Dus ik heb Fien opgepakt en ben op de picknicktafel gaan staan, helemaal compleet in paniek." Al waren ook haar zorgen snel voorbij toen de wolf ongeïnteresseerd een andere kant uitliep en zij kon schuilen in een verschoningsruimte.

Compensatie voor vertrokken bezoekers

Volgens de woordvoerder hebben de meeste bezoekers van de dierentuin hun dagje uit hervat nadat de wolven waren gevangen. "Met de bezoekers die niet zijn gebleven nemen wij contact op, die krijgen op wat voor manier dan ook een compensatie."
De twee hoofdrolspelers van vandaag zijn ondertussen van de schrik bekomen, zegt de woordvoerder. "Er is weer rust in de groep."Het wolvenverblijf is voorlopig nog wel afgezet, om ze even bij te laten komen. De dierentuin verwacht dat de afzetting niet lang gaat duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.