Gat bij wolvenverblijf ontstond vermoedelijk door boomwortels: 'Net op dat moment zijn ze gaan graven'

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Het hek bij het wolvenverblijf in DierenPark Amersfoort is kapot gegaan door de groei van boomwortels. Tot die conclusie komt de dierentuin een dag na de ontsnappingspoging van twee wolven.
"Hier zoals we nu staan zit het als een damwand en die damwand gaat drie á vier meter de grond in en dat gaat over in het hekwerk dat boven de grond staat. En daaraan zit nog gaas dat schuin de grond in gaat", legt dierverzorger Willem Verdonck uit. "Wat we nu hebben geconcludeerd, waarschijnlijk is het ook een beetje de wet van Murphy vrees ik, maar precies waar dat gaas naar elkaar overging is het gaan wijken. Misschien door boomwortels en net op dat moment zijn ze daar gaan graven."
Daarnaast waren er gisteren werkzaamheden rond het verblijf van de wolven. Dat in combinatie met het feit dat het schrikachtige en angstige dieren zijn, heeft allemaal niet meegeholpen. "Ze zijn daarvan een beetje van slag geraakt. Ze zijn gaan graven en kwamen net dat stukje tegen. Het is ook grootse pech want we hebben de rest vrij gegraven en daar zit helemaal nergens een breuk. Dat klopt allemaal."
Het gat waar het allemaal om draait.
Het gat waar het allemaal om draait. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Hoe gaat het nu met de wolven?

Terug naar de dieren waar het allemaal om draait: de wolven. "We willen nu zeker weten de dieren met rust laten. Nu ze ook in hun seperatieverblijven zitten, willen we ze zoveel mogelijk rust geven, zegt Verdonk. " Ik kom er niet, alleen de verzorger van de wolven controleert hoe het met de wolven gaat. Het welzijn van die dieren gaat natuurlijk ook nog steeds voor."
Het verblijf wordt nu grondig onderzocht.
Het verblijf wordt nu grondig onderzocht. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
En dat welzijn van de dieren is wel een dingetje, vinden bezoekers. Meteen na de ontsnappingspoging gingen de gedachten namelijk terug naar een paar maanden geleden toen er twee chimpansees ontsnapten.
Is DierenPark Amersfoort wel veilig wordt er hardop afgevraagd. Verdonck snapt dat die vergelijking gemaakt wordt maar hij is het er totaal niet mee eens. "Het is appels met peren vergelijken. De veiligheid kunnen we garanderen. Met ieder dier hebben we veiligheidsprocedures en die volgen wij. Dagelijks worden verblijven gecontroleerd zeker bij gevaarlijke dieren. We hebben hele kundige mensen in dienst waar ik honderd procent voor sta. Het is een moment geweest, zeker niet wenselijk maar we gaan het oplossen."
Tot die tijd blijft het wolvenverblijf gesloten en blijven de dieren in hun separatieverblijf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.