Kroongetuige liquidatie Breukelen: 'Ik heb volledig open kaart gespeeld'

PROVINCIE UTRECHT - "Ik heb volledig open kaart gespeeld. Ik heb niemand ontzien." Dat zei kroongetuige Tony de G. vanmorgen in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp op dag twee van het omvangrijke liquidatieproces rond leden van motorclub Caloh Wagoh. De zaak, Eris genaamd, draait om een reeks criminele afrekeningen en moordplannen of -pogingen, waaronder de liquidatie van Jaïr Wessels in Breukelen.
De G. (36) heeft in het voortraject 25 verklaringen afgelegd, waarop justitie de zeer omvangrijke zaak heeft kunnen bouwen. In Eris staan, inclusief De G. zelf, 21 verdachten terecht. Ze worden gelinkt aan vijf liquidaties. De rechtbank begon vanmorgen aan het verhoor van de kroongetuige. In totaal heeft de rechtbank hiervoor negen dagen uitgetrokken.
Rechtbanktekening van een aantal verdachten in het Eris-proces.
Rechtbanktekening van een aantal verdachten in het Eris-proces. © ANP / Aloys Oosterwijk

Op de vlucht na moord in Breukelen

Justitie verdenkt De G. onder meer van betrokkenheid bij de moord op Jair Wessels, die in juli 2017 bij het station in Breukelen werd doodgeschoten. Nadien vluchtte hij naar Spanje, waar hij werd aangehouden. De G. schetste dat hij na zijn arrestatie na overleg met zijn advocaat is gaan bekennen, omdat er veel bewijs tegen hem lag.
Aanvankelijk wilde hij alleen over zijn eigen aandeel verklaren, later is hij ook over anderen gaan praten. Daartoe behoorden ook zijn eigen vader en een man met wie hij zijn leven lang al bevriend is, tevens medeverdachte in de omvangrijke zaak. De G. gaf aan dat hij het daarmee nog steeds moeilijk heeft.
De parkeerplaats bij station Breukelen, waar Jaïr Wessels werd vermoord.
De parkeerplaats bij station Breukelen, waar Jaïr Wessels werd vermoord. © Michiel van Beers

'Oprichter Caloh Wagoh loog'

Alleen ten aanzien van de hoofdverdachte in het proces, Delano 'Keylow' R., voelt hij zich niet bezwaard. Volgens De G. heeft R. tegen hem gelogen en kwam hij zijn beloften niet na. R. was de oprichter van Caloh Wagoh. Wat De G. over hem heeft verklaard, moet niet worden beschouwd als zijn persoonlijke wraak op hem, zo gaf hij aan.
De G. heeft de afspraken met justitie gebruikt als manier om uit de criminaliteit te kunnen stappen, zei hij. Hij was zijn leven lang bezig geweest met misdaad, maar betrokkenheid bij huurmoorden vond hij te ver gaan. Daarnaast had hij nog een belang: hij stond op een dodenlijst en moest zichzelf in veiligheid zien te brengen. Verklaringen van anderen dat hij al eerder bij moorden was betrokken verwees De G. naar het rijk der fabelen.

Lagere strafeis tegen kroongetuige

Het Openbaar Ministerie heeft De G. een gehalveerde strafeis toegezegd: 12 in plaats van 24 jaar. In verband met een recente wetswijziging wil het OM op een eis van tien jaar gaan zitten. De G. bezwoer de rechtbank dat hem geen enkele andere toezegging is gedaan, zoals een financiële beloning.
Naast de verklaringen van De G. beschikt het OM voor het bewijs over een grote hoeveelheid communicatie tussen de verdachten onderling. Daarin wordt volop over de moordpraktijken gesproken.

Eris en Ridouan T.

Het omvangrijke liquidatieproces rond leden van motorclub Caloh Wagoh begon gisteren. In de zaak staan 21 verdachten terecht, die overigens niet allemaal lid waren van de motorclub. De rechtbank heeft 64 zittingsdagen voor het proces uitgetrokken en hoopt in juli volgend jaar uitspraak te kunnen doen.
Ridouan T. uit Vianen, hoofdverdachte in het Marengo-proces, zou een van hun voornaamste opdrachtgevers voor zijn geweest van Caloh Wagoh. De twee megazaken Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo 'eindigt' met de vergismoord op de Faustdreef in Overvecht begin januari 2017. Eris 'begint' met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017. Deze moord zou in opdracht van T. zijn gepleegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.