Paleis Soestdijk in de toekomst: 'Geen museum', maar wat dan wel?

BAARN - In de media is er geen gebrek aan aandacht voor Paleis Soestdijk in Baarn. Het iconische witte pand werd in 2017 verkocht aan een vastgoedontwikkelaar en raakt sindsdien bijna wekelijks in opspraak. Er wordt veel gesproken over de woningbouwplannen, over het hotel en over de evenementen die op het landgoed gaan plaatsvinden.
Ook komende maand, als de gemeenteraad van Baarn zich weer over het dossier buigt, zal er waarschijnlijk vooral veel aandacht zijn voor de zorgen die er leven. Steeds minder aandacht is er voor 'Made by Holland', de naam van het plan waarmee de MBE-Groep het Rijk overtuigde om het te paleis aan hen te verkopen. In dat plan staat de nieuwe bestemming van het paleis en het landgoed, maar wat hebben Utrechters daar eigenlijk aan?
Eigenaresse Maya Meijer.
Eigenaresse Maya Meijer. © MBE-Groep

Uitvindingen

Het idee 'Made by Holland' oftewel 'Gemaakt door Nederland' is voor buitenstaanders nog best vaag, begrijpt eigenaresse Maya Meijer. Zelf ziet ze het gelukkig wel helder voor ogen. "Het gaat over het beste wat Nederland te bieden heeft", legt ze enthousiast uit. "We willen iedereen op een spannende en interessante manier laten kennismaken met slimme Nederlandse uitvindingen en producten." En dat allemaal met een maatschappelijk of duurzaam thema.
Om concreter te worden noemt Meijer de flitspaal en de anticonceptiepil. "Allebei Nederlandse uitvindingen die de wereld hebben veranderd." De eigenaresse wil dat dit soort historische Nederlandse successen een plekje krijgen in het paleis, maar wil vooral ook ruimte voor moderne innovaties. "We willen samenwerken met bedrijven en wetenschappelijke instellingen die nu bezig zijn met innovatieve ideeën en ze in het paleis de kans geven zich te presenteren." Zo zijn er nu gesprekken met een bedrijf dat veevoer maakt door insecten te kweken, een duurzaam alternatief voor het gebruik van sojabonen.

Belevenis

Het klinkt tot nu toe misschien een beetje als een museum voor Nederlandse uitvindingen. "Dat is het niet", stelt Meijer vastberaden. "Het is geen museum." Hoe we het paleis straks wel moeten noemen, is nog onderwerp van gesprek. "Het is uniek, zoiets bestaat nog niet in Nederland. Het paleis zal constant veranderen, door steeds nieuwe samenwerkingen." Daarnaast moet alles interactief worden, waardoor je niet alleen kijkt, maar een bezoek aan het paleis een beleving is. Zo komt er mogelijk een insectenkroket op het menu, zodat bezoekers zelf kunnen proeven van dit duurzame hapje.
Paleis Soestdijk wil graag een soort laboratorium, waar jongeren kunnen experimenteren en leren.
Paleis Soestdijk wil graag een soort laboratorium, waar jongeren kunnen experimenteren en leren. © BHDP
Ook moet er in het paleis straks ruimte zijn voor educatie. De plannen daarvoor liggen nog op de tekentafel, maar mevrouw Meijer kan zich voorstellen dat scholen straks naar het paleis komen voor een excursie. "In een soort lab kunnen jongeren dan zelf experimenteren met bijvoorbeeld microchips." Zo moet het paleis ook een nieuwe generatie van Nederlandse uitvinders en innovators inspireren.

Koninklijk verleden

Toch is er naast al die flitsende uitvindingen nog steeds ruimte voor de geschiedenis van het paleis zelf. "Daar blijven mensen heel nieuwsgierig naar", legt Meijer uit. "Het zou stom zijn om dat los te laten." Daarom worden de meest iconische ruimtes in het paleis teruggebracht naar de sfeer van de negentiende eeuw. Bezoekers krijgen in die kamers informatie over het koninklijke verleden. "Niet over de huwelijksproblemen van de koninklijke familie ofzo", licht Meijer toe. "Maar wel over de ontwikkelingen van het paleis en ons Koninkrijk."
Verleden en toekomst komen samen in Paleis Soestdijk.
Verleden en toekomst komen samen in Paleis Soestdijk. © Tinker
Koning Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna, de toenmalige bewoners van het paleis, moeten de bezoekers gaan rondleiden. Technieken als 'virtual reality' moeten zorgen dat het een echte belevenis wordt. "Er moet van alles te doen zijn", vertelt Meijer. Zo komen er in de voormalige 'cadeaukamer' van de koninklijke familie allemaal luikjes die je kunt openmaken. "Het paleis moet echt tot leven komen."

Prijskaartje

Mensen die door het lezen van de plannen enthousiast zijn geworden, moeten nog even geduld hebben. De verwachting is dat het paleis pas in 2024 zijn deuren kan openen voor bezoekers. Bovendien wordt een bezoekje niet gratis, een toegangskaartje voor het paleis kost straks ongeveer 17,50 euro, schat mevrouw Meijer. "Het is allemaal nog niet in beton gegoten."
Ook in de tuin van het paleis komen duurzame exposities, bijvoorbeeld over de toekomst van voedsel.
Ook in de tuin van het paleis komen duurzame exposities, bijvoorbeeld over de toekomst van voedsel. © Tinker
Het park achter het paleis moet ook toegankelijk blijven voor publiek, waardoor een wandeling rondom het paleis en de vijver nog tot de mogelijkheden behoort. Of dit geld gaat kosten weet de eigenaar van het paleis nog niet. De bossen op het landgoed zijn echter rustgebied, waardoor er alleen af en toe bezoekers mogen komen, onder begeleiding van een boswachter.

Evenementen

Ook wil de eigenaar evenementen op het landgoed organiseren. "Dat kan paaseieren zoeken zijn of een ALS-loop", legt Meijer uit. "Maar ook een concert van een bijzondere popartiest." Als de voorliggende plannen door de gemeenteraad van Baarn worden goedgekeurd, mogen er veertig evenementen per jaar worden georganiseerd op het landgoed, waarvan twaalf 'geluiddragend' en dus lawaaierig.
Studenten van de TU Delft ontwerpen een duurzaam paviljoen voor in de paleistuin.
Studenten van de TU Delft ontwerpen een duurzaam paviljoen voor in de paleistuin. © TU Delft
Het idee van mevrouw Meijer is om de evenementen zoveel mogelijk te koppelen aan het thema 'Made by Holland'. "We willen Nederlands talent laten zien", vertelt Meijer. Of een auto-evenement als Concours d'Elegance na 2024 nog tot de mogelijkheden behoort is maar zeer de vraag. "Mijn man vindt dat heel leuk, maar het past niet bij de duurzame toekomst van het paleis."

Niet definitief

Vanavond starten de vergaderingen van de gemeenteraad over Paleis Soestdijk. De Baarnse raadsleden besluiten uiteindelijk of de plannen voor het paleis mogen worden uitgevoerd. Aan het eind van de maand moet duidelijk zijn of een meerderheid instemt met het ontwerp, pas maanden later wordt er een definitieve beslissing verwacht. Wat de stand van zaken is rondom Paleis Soestdijk, is te lezen in dit artikel.
Wat is er aan de hand met Paleis Soestdijk, in 2 minuten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.