Wolfsen: "Belg stond niet op telex"

UTRECHT - De ontsnapte Belgische zedendelinquent die lange tijd ongestoord in het Utrechtse Overvecht woonde, was al eerder in beeld bij de politie.
De 44-jarige Thierry de Bock, die nog 23 jaar celstraf voor de boeg heeft wegens zedenzaken, kwam in 2007 enkele keren in aanraking met de politie wegens kleine vergrijpen als openbare dronkenschap en wildplassen. Hij stond echter pas sinds mei 2010 internationaal gesignaleerd.
In 2006 is de man met verlof gegaan en niet teruggekeerd. De Belgen vergaten vervolgens om hem op de telex te zetten. Burgemeester Wolfsen van Utrecht: "Als in Nederland iemand niet terugkomt van tbs, gaan alle alarmbellen rinkelen, maar in België blijkbaar niet. Wij gaan zeker verhaal halen bij de Belgen en zullen de gangen van deze man grondig nagaan."
De Bock verbleef - in ieder geval de laatste tijd - bij een Nederlandse vrouw en een kind aan de Saigondreef. De man staat niet ingeschreven in het bevolkingsregister en ontvangt geen uitkering volgens de gemeente.

TBS

In 1995 is de man door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige (in de periode september 1993–januari 1994) en twee winkeldiefstallen. Hiervoor heeft hij een interneringsmaatregel opgelegd gekregen, vergelijkbaar met de Nederlandse tbs-maatregel. Deze was opgelegd voor onbepaalde tijd.

UITLEVERING

Maandag staat de aangehouden Belg voor de Raadkamer in Amsterdam, in verband met de uitlevering aan België. Het Openbaar Ministerie en politie zoeken op dit moment uit of de man in Nederland strafbare feiten heeft gepleegd.

MEER ZEDENMISDRIJVEN

De ontsnapte man is al eens eerder gevlucht. Een verslaggever van het Nieuwsblad in België vertelde maandagochtend op Radio M Utrecht dat de man in 1998 al eens uit een psychiatrische instelling was weggebleven. Hij randde toen zijn vriendin aan en wist daarna op spectaculaire wijze door een omsingeling van een arrestatieteam te breken.

BRIEF

De bewoners in de directe omgeving zijn maandag per brief geïnformeerd over de zaak. Mensen die de politie informatie willen geven kunnen bellen naar Meld misdaad anoniem (0800-7000) of met de politie Utrecht: 0900-8844. Dit nummer kan ook gebeld worden als mensen zelf vragen hebben over de zaak.


Interview met Wolfsen over Belgische pedo in Overvecht
Wolfsen over de Belgische zedendelinquent in Utrecht
Wolfsen: "Belgen vergaten man op telex te zetten"
Onderzoek naar Belgische zedendelinquent

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.