Instellingen

Levende historie: burgemeester Bolsius ontvangt koningin Wilhelmina

© AS Media
AMERSFOORT - De geschiedenis die tot leven komt. Dat is precies wat er vanmiddag gebeurde in Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius ontving namelijk koningin Wilhelmina nadat zij een rondvaart had gemaakt door de Amersfoortse grachten.
Hoog bezoek in Amersfoort
"Wij vieren op 31 augustus altijd haar verjaardag met het drinken van een oranje bittertje. Maar dit jaar heeft de jonge koningin te kennen gegeven dat ze haar verjaardag bij ons wil vieren. Dat is heel bijzonder, ze kon niet anders dan de burgemeester uitnodigen om haar te ontvangen", vertelt Henk Schipper, voorzitter van de Levende Historie.
De koningin kwam aan bij de steiger bij Museum Flehite, tegenover de Mannenzaal.
De koningin kwam aan bij de steiger bij Museum Flehite, tegenover de Mannenzaal. © AS Media

Rolspel

Levende Historie is een groep rolspelers, die in de huid kruipen van bewoners en of gebruikers van cultureel erfgoed en historische panden in Amersfoort. Op deze wijze proberen zij het erfgoed tot leven te brengen en aantrekkelijker te maken voor het publiek.
Koningin Wilhelmina met haar man prins Hendrik in de Mannenzaal.
Koningin Wilhelmina met haar man prins Hendrik in de Mannenzaal. © AS Media
Voor deze keer was er dus gekozen voor het bezoek van Wilhelmina aan de Mannenzaal en dat is niet voor niks. Schipper: "Het bijzondere van deze mannenzaal in Amersfoort is dat alle bedsteden er nog staan zoals in 1907. Wat wij doen is dat jaar naspelen alsof het er nog echt is." De Amersfoortse mannenzaal is de enig overgebleven middeleeuwse gasthuiszaal met authentiek interieur in heel Europa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.