Na basisscholen ook middelbaar en hoger onderwijs weer open: 'Heel veel zin in'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Waar de basisscholen gisteren de deuren voor hun leerlingen alweer openden, zijn vandaag de middelbare scholen, het mbo, het hbo en de universiteiten in onze regio aan de beurt. Dat doen ze met veel introductieactiviteiten, maar ook nog met een aantal coronamaatregelen. "Ik heb er heel veel zin in", zegt brugklasser Ali.
Hij is een van de tientallen eerstejaarsleerlingen die vandaag hun eerste stappen in het Amersfoortse Farel College zetten. Aan de deur worden de leerlingen vriendelijk herinnerd aan het feit dat een mondkapje op de gangen verplicht is; zittend mag-ie af. Leerlingen die er geen bij zich hebben kunnen er een bij de receptie krijgen, al zijn de meningen over het mondmasker verdeeld. "Ik vind het helemaal niks", vertelt een leerling. "Ik heb er geen last meer van, ik ben het wel gewend", vertelt een ander.
Leerlingen en medewerkers Amersfoorts Farel College blij met eerste schooldag: 'Heel veel zin in'

Introductieactiviteiten

Onderling hoeven ze geen anderhalve meter afstand meer te houden, maar tot hun docenten geldt die regel nog wel. Ook wordt leerlingen geadviseerd zichzelf twee keer per week te testen, vanwege de lage vaccinatiegraad onder tieners. Daarmee is de situatie hetzelfde als net voor de zomervakantie, al is de eerste week wel anders dan anders. Nog geen hoofdbrekens over wiskundesommen, maar eerst de school en klasgenoten een beetje leren kennen. "School is niet alleen maar leren uit boeken", vertelt afdelingsleider Lenny van der Schoot. "School is ook elkaar ontmoeten en met elkaar zijn."
Daarom krijgen de brugklasleerlingen bijvoorbeeld een grote rondleiding, een circusworkshop, eten ze 's avonds met elkaar op school en voeren ze op donderdagavond een dansshow op. Voor andere klassen staat er onder andere een reis naar Parijs en een kamp in Egmond op het programma. "Het is zo belangrijk om het nieuwe jaar leuk te starten", aldus Van der Schoot. "We doen dit om het socialisatieproces weer goed op te starten."

Opluchting

Ook het mbo heeft gesnakt naar dit moment. "We hebben heel veel zin om de studenten en de reuring die daarbij komt kijken weer te zien", aldus Joanie Krijt, voorzitter van MBO Utrecht. "Veel leerlingen kwamen maar één of twee keer per week naar school, maar dan wel in kleine groepen en met anderhalve meter afstand. Nu kunnen we weer redelijk terug naar regulier onderwijs, zoals het twee jaar geleden ging."
Voor het mbo, hbo en de universiteit geldt dat de afstandsregel helemaal komt te vervallen, zowel voor studenten als docenten. Net als op de middelbare school moet er wel een mondkapje gedragen worden buiten de collegezalen, die met maximaal 75 studenten gevuld mogen zijn. Op het mbo zullen de studenten daar deze week nog niet veel aan het blokken zijn. "We beginnen met de eerstejaars die een introductie krijgen. Daarna volgen de hogere klassen die langzaam met de echte lessen beginnen", aldus Krijt.
Op het Utrecht Science Park heerst er onder de hbo- en universitaire studenten opluchting. "Ik heb hiervoor een jaar lang thuis les gehad en daar werd ik wel een beetje ongelukkig van", stelt een van hen. "Ik heb het idee dat als je naar school gaat je veel meer motivatie hebt om dingen te doen dan dat je thuis achter je laptop zit."
Ook studenten op het Utrecht Science Park zijn opgelucht dat ze weer op de campus kunnen studeren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.