Gevangenisstraffen voor hennephandelaren

UTRECHT - De rechtbank heeft maandag drie mannen uit Utrecht veroordeeld voor het opzetten en exploiteren van hennepkwekerijen vanuit een growshop in Houten.
De 23-jarige eigenaar van de growshop kreeg een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De leidinggevende in de shop, een 53-jarige man, kreeg een gevangenisstraf van anderhalf jaar opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De rechtbank beschouwt deze twee mannen als leidinggevenden binnen de criminele organisatie. De 32-jarige zoon van de leidinggevende kreeg een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur opgelegd. Hij had volgens de rechtbank een uitvoerende rol.

BETALEN

Ook moet hij de geschatte opbrengst van drie oogsten van een hennepkwekerij aan de staat betalen. De rechtbank matigde de straffen enigszins ten opzichte van de eis van de officier, omdat de behandeling van de strafzaak meer dan twee jaar heeft geduurd.
Wegens het vervoeren van 2400 hennepplanten kreeg een 40-jarige man een half jaar gevangenisstraf opgelegd. Een andere 40-jarige man die zich schuldig maakte aan grootschalige en professionele handel in hennepstekken kreeg een gevangenisstraf van 56 dagen en een werkstraf van 240 uur opgelegd.
De helft van de werkstraf is voorwaardelijk. Een 25-jarige vrouw die twee keer hennepplanten knipte werd veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk.
Uit hetzelfde politieonderzoek kwam naar voren dat een 49-jarige man in zijn woning een vuurwapen en 5 scherpe patronen voorhanden heeft gehad. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor tot een werkstraf van 150 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.