Instellingen

Utrechts hiphop-theatercollectief wint 25.000 euro met productie over Tupac

© Jitske Nap
UTRECHT - Theatercollectief DIEHELEDING uit Utrecht heeft een prijs van 25.000 euro gewonnen. De stimuleringsprijs The Next! wordt uitgereikt aan makers die hun productie nog moeten maken. De hiphopgroep uit Utrecht werkt aan een stuk geïnspireerd op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur.
Het idee van het theatercollectief werd uit dertig inzendingen gekozen. "We hoorden tijdens de prijsuitreiking dus ook de concepten van de anderen", vertelt theatermaker Jip Vuik. "En we stonden echt versteld: we dachten echt dat we niet zouden winnen, want die andere mensen hadden ook prachtige verhalen. Het is een prijs voor diversiteit en inclusie in het theater en dan gaan je toch aan jezelf twijfelen als je de rest hoort. Je gunt het die andere ook en het zijn natuurlijk ook je collega's en veel van hen ken je ook. Dus ik was echt verrast."

Tupac

Tupac werd in 1996 doodgeschoten. Tijdens zijn leven veranderde hij van een gevoelige, poëzie-schrijvende tiener in een rapper met snoeiharde teksten vol haat en geweld. DIEHELEDING gebruikt dit verhaal om een voorstelling te maken over radicaliteit. De kunstenaars gingen daarbij op zoek naar hun eigen radicaliteit.
Met het geldbedrag willen de makers meer tijd nemen om het verhaal uit te diepen. "Zo'n prijs helpt enorm om deze productie van de grond te krijgen, want we moeten nog aanvragen voor deze voorstelling doen", vertelt theatermaker Jip Vuik. "Dit is een plan dat ons heel erg nauw aan het hart ligt. Het geld zorgt ervoor dat we het op de manier kunnen doen die we willen."
Het theatergezelschap gaat daarvoor onder meer workshops volgen, mensen interviewen en nog meer de tijd nemen om te schrijven aan het werk. "Daardoor wordt het hopelijk genuanceerder en dieper invoelbaar", aldus Vuik.
De prijs is bedacht om makers te stimuleren hun grenzen te verkennen, te vernieuwen en te verrassen vanuit een divers en inclusief perspectief. Zowel nieuw talent als gevestigde makers maken met hun projectvoorstel kans op de prijs. Wanneer het stuk van DIEHELEDING te zien en te horen is, is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.