Instellingen

Niet gevaccineerd of getest? Niet welkom in de kantine van deze voetbalclub in Vianen

Voetbalvereniging Brederodes in Vianen.
Voetbalvereniging Brederodes in Vianen. © Voetbalvereniging Brederodes
VIANEN - Voetbalclubs openen de deuren weer voor de aankomende competitie, maar worstelen hoe ze dit nu écht veilig kunnen doen. V.V. Brederodes in Vianen bedacht een oplossing: ben je niet gevaccineerd of getest? Dan krijg je geen polsbandje en mag je hun terras en kantine niet betreden.
Het was eigenlijk heel simpel, vertelt penningmeester Peter van Dijk van de Vianense voetbalvereniging. Die anderhalve meter handhaven was gewoon niet te doen, vonden ze. Bezoekers en leden die samenkomen in de kantine of op het terras, staan of zitten te dicht op elkaar.

'Gevaarlijk'

"Iedereen is het zat, dat begrijpen we", zegt Van Dijk. "En niks voelt dan beter om zoals vanouds weer gezamenlijk aan zo'n statafel te staan. Maar afstand houden wordt er nauwelijks gedaan. En dat kan gevaarlijk zijn, zeker als we niet weten of mensen wel of niet gevaccineerd zijn."
En dus zocht het bestuur naar een andere oplossing. Hun grootste doel: iedereen die hun park bezoekt gezond houden. Zo kwamen ze op het idee mensen naar hun coronabewijs te vragen. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien? "We huren beveiligers in die er bij het hek op controleren. Ben je boven de 18 en heb je geen corona- of testbewijs, mag je wél naar de velden en het toilet, alleen niet naar het terras of de kantine."
Omdat we weten dat mensen in de kantine en op het terras niet blijven zitten, moet je overgaan tot iets anders
Peter van Dijk, penningmeester V.V. Brederodes
Mensen die hun coronabewijs wél kunnen laten zien, krijgen waarschijnlijk een polsbandje. Op die manier is het gemakkelijker te zien of iemand bijvoorbeeld het terras op mag, legt Van Dijk uit.

Zaterdag voor het eerst

"We gaan het komende zaterdag voor het eerst testen. Dan hebben we maar liefst 27 wedstrijden. Je kunt je voorstellen hoeveel drukte dat met zich meebrengt. We zouden het onszelf nooit vergeven als er op ons park onbedoeld besmettingen plaatsvinden. Daarom starten we deze pilot."
De KNVB vindt het logisch dat clubs zoeken naar een juiste modus. Hoeveel clubs strengere regels invoeren, kan de bond geen uitspraak over doen. "Maar we weten wel dat VV Brederodes in ieder geval niet de enige is." Wat de bond betreft staat iets anders voorop: "Wat ons betreft is het belangrijk dat mensen sowieso vrij kunnen sporten."

'Onmogelijke taak'

De voetbalbond treft zelf geen aanvullende maatregelen dan de regels die vanuit de overheid al gelden voor de sportwereld. In het zogenoemde sportprotocol is te lezen dat wedstrijden voor iedereen zijn toegestaan en dat publiek bij amateurwedstrijden- en trainingen welkom is. Mits de anderhalve meter wordt vastgehouden en iedereen op zijn plek blijft zitten.
Het terras van V.V. Brederodes is straks alleen toegankelijk voor mensen die hun coronabewijs kunnen laten zien.
Het terras van V.V. Brederodes is straks alleen toegankelijk voor mensen die hun coronabewijs kunnen laten zien. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Maar hoe zit dat dan voor de kantine en het terras? Daarbij moeten clubs dezelfde maatregen volgen als de reguliere horeca. Denk dan onder meer weer aan die verplichte vaste zitplaats en de anderhalve meterregel.
Voor V.V. Brederodes was het een "onmogelijke taak" om al die regels te blijven handhaven, legt de penningmeester uit. Zij besloten daarom zelf strengere regels uit te proberen. "Omdat we weten dat mensen in de kantine en op het terras niet blijven zitten, moet je overgaan tot iets anders."

'Boycotten'

De meeste leden hebben er begrip voor, volgens Van Dijk. Maar op Twitter kan niet iedereen de nieuwe regels van Brederodes waarderen. "Boycotten!!! Niet aan meewerken!!!", tweet iemand. Een ander schrijft: "Zou geen stap meer binnen zetten. Verrek maar."
We kunnen beter nu alvast met die coronabewijzen beginnen, kunnen we er zelf mee oefenen
Peter van Dijk, penningmeester V.V. Brederodes
Penningmeester Van Dijk hoopt vooral dat iedereen die hun vereniging bezoekt veilig en gezond naar huis kan terugkeren. "En als mensen het geen fijn idee vinden, hoeven ze dat coronabewijs ook niet te laten zien. De enige consequentie is dan wel: ze mogen niet naar het terras of de kantine."

Vooruitlopen op 20 september

De Vianense voetbalvereniging hoopt op deze manier vooruit te lopen op de plannen van de overheid die vanaf 20 september ingaan. Dan zou de anderhalve meterregel vervallen, op discotheken en nachtclubs na. Wel moet er dan onder meer in de horeca en bij evenementen gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen.
"We verwachten dat die coronabewijzen ook voor sportverenigingen zullen gaan gelden. Daarom dachten we: we kunnen er beter nu alvast mee beginnen. Kunnen we er zelf mee oefenen, en houden we alles nu al zo veilig mogelijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.