Gewelddadige verkrachter ging 'als een roofdier tekeer', OM eist 6 jaar cel en tbs met dwang

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - "Ik voelde zijn harde knokkels op mijn gezicht slaan, hij ging tekeer als een roofdier. Hij heeft mij als een stuk vuil achtergelaten op de parkeerplaats. Ik had wel dood kunnen zijn." Dat zei een jonge Utrechtse vrouw over de man die haar in de nacht van 24 op 25 april 2020 op het Lepelenburg in Utrecht vanuit het niets besprong, bewusteloos sloeg en verkrachtte.
Volgens het Openbaar Ministerie viel de 41-jarige Ghanees Collins A. die nacht binnen een uur nog twee vrouwen aan in de binnenstad van Utrecht. Een maand eerder zou hij bij de Munt een 12-jarige meisje hebben betast dat met andere kinderen verstoppertje speelde op straat.
In de Utrechtse rechtbank eiste de officier van justitie vandaag zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte. Ook zou hij de slachtoffers een schadevergoeding moeten betalen.
Ik moet dit maar ondergaan en wachten tot het voorbij is.
Slachtoffer van verkrachting

Verkracht

De vrouw die op het Lepelenburg werd aangevallen liep rond middernacht na een bedrijfsborrel naar huis toen zij door een man werd meegesleurd, die haar tussen twee auto's hard op haar gezicht begon te stompen. "Ik moet dit maar ondergaan en wachten tot het voorbij is", dacht zij nog voor zij het bewustzijn verloor. Toen zij bijkwam, wankelde de zwaar toegetakelde vrouw met haar laatste krachten naar haar huis in de Gansstraat.
Op blote voeten, met een kapotgeslagen gezicht en gescheurde kleren kwam zij thuis. Haar telefoon, bankpas en sieraden was zij kwijt. Haar geschokte huisgenoten belden direct de politie. Wat er was gebeurd toen ze bewusteloos was, wist zij niet. Maar volgens het OM blijkt uit onderzoek dat ze door haar belager is verkracht. Op haar kleren en aan binnenkant van haar string is zijn dna gevonden. Haar dna zat onder zijn vingernagels.
Ik voelde enorme angst en pijn, maar iets in mij raapte alles bij elkaar om hard te gaan schreeuwen om hulp.
Slachtoffer tweede aanval

Nog twee slachtoffers

Kort na het incident op het Lepelenburg kreeg de politie de melding dat in de nabijgelegen Eligenstraat nog een jonge vrouw was aangevallen. Een studente die na een feestje naar huis liep, werd vanuit het niets door een man besprongen, op de grond gegooid en hard in haar gezicht gebeukt. De man greep haar borst vast, maar doordat zij ijzingwekkend begon te gillen werden buurtbewoners gealarmeerd en ging hij er vandoor.
Een buurtbewoonster die het gegil hoorde en beneden ging kijken wat er aan de hand was, zag de verdachte lopen. Voor ze iets kon zeggen viel hij ook haar aan. Ze werd in haar hal tegen de trap gegooid en in haar gezicht gestompt. Zij verzette zich fel en trok een pluk haar uit het hoofd van haar belager. Toen hij een vinger in haar mond duwde, beet zij hem tot bloedens toe. Hij sloeg op de vlucht toen haar man naar beneden kwam.
Korte tijd later werd A. door de politie aangehouden in de buurt van het Centraal Station. Volgens het OM is er meer dan genoeg bewijs dat hij ook de twee andere vrouwen heeft aangevallen. De studente had voor het feestje glitters op haar gezicht gesmeerd, die op zijn kleding en handen zijn teruggevonden. Ook het haar en het bloed dat achterbleef bij de derde aanval is van hem, blijkt uit dna-onderzoek.
Het lichamelijke letsel is hersteld, maar het psychische letsel nog zeker niet. De angst blijft, de onbevangenheid is weg.
Officier van justitie over gevolgen voor slachtoffers

Kind betast

Naast de heftige gebeurtenissen van 25 april stond Collins A. ook terecht voor het betasten van een 12-jarig meisje op het pleintje naast de Munt in Utrecht. Ze speelde op 19 maart 2020 op straat verstoppertje met haar broertje en een vriendinnetje, toen ze door A. plotseling van achteren bij haar billen werd gegrepen. Volgens de verdachte was het een onschuldige aanraking en wilde hij met de kinderen meespelen.
Hij had geen seksuele bijbedoelingen gehad, zei hij tegen de rechters. De officier van justitie geloofde daar niets van. Het broertje van het meisje zag het gebeuren en zij rende volkomen overstuur naar huis, waar haar moeder gelijk 112 belde. Het kind is nog altijd bang om alleen naar buiten te gaan, zeggen haar ouders. Ook de jonge vrouwen die later werden aangevallen kampen nog dagelijks met de ernstige psychische gevolgen.

Schizofreen en verslaafd

In de rechtbank zei de verdachte dat hij zich niets kan herinneren van de verkrachting en mishandelingen. Hij zou die dag twee flessen wijn en zes flesjes bier hebben gedronken en daarnaast crack-cocaïne en wiet hebben gebruikt. A. zegt dat hij alleen nog weet dat hij 's ochtends in de politiecel wakker werd.
A. werkte niet volledig mee aan observatie in het Pieter Baan Centrum, maar volgens de deskundigen daar is hij door meerdere stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan schizofrenie en heeft ernstige verslavingsproblemen. Hij hoort stemmen in zijn hoofd en moet behandeld worden om het gevaar op herhaling terug te dringen. In de rechtbank vertelde A. dat hij waarschijnlijk weer drugs gaat gebruiken als hij vrijkomt.

Verblijfsvergunning verlopen

De 41-jarige A. kwam als 18-jarige naar Europa met een Ghanees voetbalteam en is hier toen gebleven. In Nederland leerde hij een vrouw kennen, met wie hij trouwde en een zoon kreeg. Maar het stel zou zes jaar geleden zijn gescheiden toen hij gedragsproblemen kreeg. Sindsdien woont hij in hostels en de nachtopvang in Utrecht.
Omdat zijn verblijfsvergunning is verlopen, zou hij eigenlijk als ongewenst vreemdeling het land moeten worden uitgezet. Een gevangenisstraf gevolgd door gedwongen opname in een gesloten kliniek is daarom volgens het OM en de reclassering de enige optie voor hem.

Pleidooi

Volgens de advocaat van A. gaat het veel beter met zijn cliënt sinds hij medicatie krijgt. Hij wil graag in Nederland blijven en zou daarom een deels voorwaardelijke straf kunnen krijgen. De advocaat haalde zich de woede van de slachtoffers en hun familie op de hals door te pleiten voor vrijspraak voor meerdere van de verdenkingen. Volgens hem is er voor een aantal van de beschuldigingen onvoldoende bewijs.
Zo zou het zaad van zijn cliënt door slordigheid van de politie via andere kledingstukken aan de binnenkant van de onderbroek van de vrouw die op Lepelenburg werd aangevallen zijn beland. Ook zouden er mogelijk nog andere daders zijn geweest, omdat haar telefoon, bankpas en sieraden niet bij A. zijn teruggevonden.
De rechters nemen drie weken de tijd om te beslissen welke straf A. krijgt opgelegd. Op 22 september doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.