Instellingen

Afspraken met eigenaar Paleis Soestdijk onduidelijk

BAARN - De afspraken die op dit moment gemaakt worden met de eigenaar van Paleis Soestdijk zijn nog te onduidelijk. Dat heeft een advocatenkantoor uitgezocht voor de gemeenteraad van Baarn. Zo is er nog te weinig vastgelegd over de evenementen die straks op het landgoed kunnen plaatsvinden en over de toegankelijkheid voor publiek.
Paleis Soestdijk is sinds 2017 in handen van een vastgoedontwikkelaar, maar staat nog steeds leeg. Voor de eigenaar iets met het paleis kan beginnen moeten er afspraken gemaakt worden met de gemeente Baarn, die uiteindelijk beslist wat er wel en niet mag. Omdat het dossier zo omvangrijk en ingewikkeld is vroeg de gemeenteraad om hulp van een advocatenkantoor, en terecht, bleek woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Publiek toegankelijk

Onder andere de afspraken rond de toegankelijkheid van het landgoed voor publiek, staan nog onvoldoende op papier. Bij de verkoop werd dit ooit als voorwaarde gesteld, maar dit is nooit schriftelijk vastgelegd, concludeerde het advocatenkantoor. Als de gemeente Baarn dit een belangrijk punt vindt, zal dit nog moeten worden toegevoegd aan de lijst met afspraken.
Dit soort conclusies hadden veel raadsleden zelf niet kunnen trekken, blijkt uit de reacties. "Het heeft veel helderheid verschaft", stelt Rik van Hardeveld van het CDA na afloop van de vergadering. Voor hem is de publieke toegankelijkheid van het paleis zeer belangrijk. En ook D66 wil dat daar geen twijfels over bestaan. Fractievoorzitter Jelle Jonkers vroeg zich zelfs af of er ook afspraken moeten worden gemaakt over een maximale toegangsprijs. "Wanneer is iets nog publiek toegankelijk?"

Evenementen

Er zijn ook zorgen over de geplande evenementen op het landgoed. Ook daarover kan discussie ontstaan, als de afspraken hierover niet worden aangescherpt, stelt het advocatenkantoor. Zo is nu gezegd dat er maximaal 40 evenementen per jaar mogen worden georganiseerd, maar zoals het nu op papier staat, zou je ook kunnen denken dat er maximaal 40 evenementen 'per zone' mogen plaatsvinden.
GroenLinks wil daarom dat de regels over evenementen juridisch goed vastliggen. "De evenementen hebben niet alleen veel impact op omwonenden, maar ook op de natuur", legt Jeroen Bosman uit. Het landgoed is namelijk van hoge natuurwaarde en GroenLinks wil dit graag beschermen. Daarom moet volgens hem ook de definitie van een evenement glashelder zijn. Nu staan er in verschillende documenten, verschillende definities. "Is het een evenement met meer dan 150 bezoekers of pas bij meer dan 500 bezoekers?", vraagt Bosman zich af. "Dat moet glashelder zijn."
Aan het eind van deze maand neemt de gemeenteraad een beslissing over de plannen voor Paleis Soestdijk. Op dat moment kan de gemeenteraad ook de opdracht geven om gemaakte afspraken te verduidelijken en beter vast te leggen.
Wat er aan de hand is met Paleis Soestdijk, in 2 minuten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.