'Utrecht wil opkopers van woningen in alle wijken weren'

Woningen in de Utrechtse wijk Tuindorp.
Woningen in de Utrechtse wijk Tuindorp. © ANP
UTRECHT - Grote steden als Utrecht en Amsterdam willen opkopers van woningen straks in alle wijken weren. Dat meldt de NOS.
Op 1 januari gaat naar verwachting een wetswijziging die het mogelijk maakt om te voorkomen dat beleggers goedkope en middeldure woningen opkopen en verhuren. De bedoeling hiervan is om mensen die een koophuis zoeken meer kans te geven. Vorig jaar kwam een derde van alle verkochte woningen in de vier grote steden in het bezit van investeerders.
Amsterdam voert de opkoopbescherming het liefst voor de hele gemeente in. De gemeente Utrecht sluit zich daarbij aan en wil de prijsgrens zo hoog mogelijk maken. "Vooral omdat we een waterbedeffect willen voorkomen." Ook steden als Rotterdam, Den Haag, Groningen, Tilburg en Eindhoven overwegen invoering in alle wijken, blijkt uit een rondgang.
Utrecht denkt dat beleggers mogelijk rechtszaken aanspannen als de gemeente de opkoopbescherming zo breed mogelijk inzet. "Om bij een eventuele rechtsgang sterk te staan, wordt de regeling zo veel mogelijk afgestemd met de vier grote steden en Eindhoven." De gemeente verwacht dat die onderlinge afstemming gunstig kan uitpakken in een rechterlijke uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.