Utrechtse staatssecretaris Dennis Wiersma geeft Kamerzetel op

© ANP
UTRECHT - Utrechter Dennis Wiersma (VVD) stapt uit de Tweede Kamer. Hij werd in juli ook staatssecretaris van Sociale Zaken in het demissionaire kabinet en over die dubbelfunctie was veel discussie. Ook de nieuwe staatssecretarissen Dilan Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat - VVD) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat - D66) geven hun Kamerzetel op.
De Raad van State toonde zich gisteren kritisch over het feit dat het drietal hun Kamerzetel aanvankelijk niet opgaf, maar zei ook dat het niet in strijd is met de Grondwet. De belangrijkste adviseur van de regering verklaarde dat "de gang van zaken uit grondwettelijk oogpunt ongelukkig is". Het is een zaak van de Tweede Kamer, aldus de Raad van State.
De drie staatssecretarissen schrijven dat er geen onverenigbaarheid van functies is, maar dat er inmiddels toch discussie over is ontstaan. Omdat de Raad van State adviseert om de wet op dit punt te verduidelijken, hebben Yesilgöz, Wiersma en Van Weyenberg besloten direct hun Kamerzetel op te geven.
"Een debat in de Kamer kan dan gaan over de fundamentele vraag die de Raad van State stelt in haar evenwichtige advies over het toetreden van Kamerleden tot een demissionair kabinet, niet over onze drie benoemingen", aldus de drie bewindslieden in de brief aan Bergkamp.
De Grondwet schrijft voor dat iemand niet tegelijkertijd bewindspersoon en lid van de Tweede Kamer kan zijn. Er is één uitzondering: een demissionair bewindspersoon die bij nieuwe verkiezingen wordt gekozen als Kamerlid, kan minister of staatssecretaris blijven tot er een nieuw kabinet op het bordes staat.
Maar de drie Kamerleden die nu hun zetel opgeven, werden ná de verkiezingen aangesteld als bewindspersoon. Verschillende experts op het gebied van staatsrecht hadden kritiek geuit op de gang van zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.