RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ooit gehoord van beachwaterpolo? 'Deze sport gaat komende zomers veroveren'


VIANEN - Waterpolo in open water moet Nederland gaan veroveren. Daar zijn ze bij zwemvereniging De Albatros van overtuigd. Dit weekend hebben ze een primeur in hun eigen woonplaats Vianen: het stadje wordt het toneel van het eerste beachwaterpolo-toernooi van het land.

 Een beachwaterpoloveld in Vianen. Een beachwaterpoloveld in Vianen. | Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Het werkt eigenlijk best simpel: blaas een groot waterpoloveld op en leg 'm buiten in het water. Plaats er twee doeltjes bij en klaar is Kees. Paul Stravers, lid van De Albatros, kijkt lachend naar het Sluiseiland in Vianen, de plek middenin de stad waar dit weekend een paar van die mobiele velden worden neergelegd. "Beachwaterpolo is een sport waar veel mensen niet aan denken, maar die onze komende zomers gaat veroveren. Dat weten we zeker."

Beachwaterpolo heeft ons nu zelfs al nieuwe leden opgeleverd"
Paul Stravers, lid van zwem- en waterpolovereniging De Albatros

Een paar jaar geleden werd het voor het eerst in de stad Utrecht ge´ntroduceerd. "Maar daarna kwam het niet echt van de grond", aldus Stravers. "Als vereniging dachten we: hier moeten we wat mee. Bij waterpolo denken mensen al snel aan dat het zwaar of gemeen is. Toch laat deze vorm in de buitenlucht zien dat het ook gewoon Úcht heel leuk kan zijn."

Toeren met het mobiele veld
De spelregels zijn ongeveer hetzelfde. Met als een van de weinige uitzonderingen: het spel is sneller. Na een doelpunt mag je, net zoals bij basketbal, direct doorspelen.

 Blazen maar: zo wordt het mobiele veld in elkaar gezet. Blazen maar: zo wordt het mobiele veld in elkaar gezet. | Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen

De Albatros heeft deze hele zomer al een toer gemaakt door de gemeente Vijfheerenlanden. Iedere vrijdag ging dat mobiele veld weer naar een ander watertje. "Je ziet mensen kijken. Zo van: wat doet dat ding hier? Maar voor je het weet doen inwoners mee. In Meerkerk stapten gasten gewoon in hun onderbroek het water in."

Hipper imago
Het moet de sport een boost geven, denkt hij. "Misschien weer een iets hipper imago. En: beachwaterpolo kunnen andere sporters juist ˇˇk doen, omdat ze in de zomermaanden een stop hebben. Het heeft ons zelfs nu al nieuwe leden opgeleverd."

Waterpoloster Christien (12) staat al te trappelen. Het toernooi duurt zaterdag bijna de hele dag: van 10.00 uur tot 18.00 uur. Zelf staat ze langs de kant met een scorebord en doet ze ook een potje mee. "Ja, er komen vandaag 20 teams uit heel Nederland om hier tegen elkaar te strijden. Helemaal te gek. Ik denk dat leeftijdsgenoten vast ooit op vakantie waterpolo in een zwembad hebben gespeeld. Dan is het toch leuk dat je het nu in open water en dicht bij je huis kan doen?"

'Populairste zomersport'
Iedereen kan en mag meedoen, zegt ook Albatros-lid Jos Regts. Let op zijn woorden, zegt hij met een knipoog. "Over een tijdje is dit de populairste zomersport van het land."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -