Wikileaks: Utrecht heeft radicale moskee

UTRECHT - Utrecht is vandaag voor het eerst verschenen in Amerikaanse ambtsberichten die door Wikileaks zijn gelekt.
De Domstad wordt in 2004 door de Amerikaanse oud-ambassadeur Sobel beschreven als een stad met "beduidend veel moslim-immigranten en bekende radicale moskee of moskeeën". Door een tikfout is onduidelijk of het om één of meerdere gebedshuizen gaat.
De zinsnede komt voor in een bericht van de ambassadeur aan Washington dat een onderzoek naar twee mogelijke terroristen beschrijft. De twee, een Nederlander en een Saudiër, zouden in Den Haag video-opnamen van ambassades hebben gemaakt.
De twee werden aangehouden door de Marechaussee. Volgens de Amerikanen kreeg de politie in Utrecht de leiding over het onderzoek naar de terrorismeverdachten. In een ander ambtsbericht staat dat eerst werd aangenomen dat een van de twee uit Utrecht kwam, maar dat de man uiteindelijk een Rotterdammer bleek.
In het derde ambtsbericht, uit 2005, beschrijft Sobel de moslimgemeenschap in Nederland. In dat bericht staat dat 24 procent van de inwoners van Utrecht immigrant is. In een lijst met radicale moskeeën die in dat artikel staan opgesomd, komt Utrecht niet voor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.