Leerdamse glasblazers zijn apetrots op 'hun' F1-bokaal: 'Nu duimen dat Max 'm vasthoudt'

LEERDAM - Het was zo'n jongensdroom waarvan hij nooit had gedacht dat die uit zou komen. Meesterglasblazer én groot racefan Gert Bullée maakte samen met collega's de groene bokaal voor de Formule 1 in Zandvoort. "Ik kan niet wachten tot Max Verstappen onze grote trofee omhoog houdt."
Vandaag begint het race-spektakel in Zandvoort. Mét, zo zegt Bullée trots, een Leerdams tintje. De top drie zal zondag na de race groene bokalen uitgereikt krijgen. "En dat zijn dan stukken glas die gisteren nog hier in onze glasblazerij lagen. Kun je je dat voorstellen?"
Hoe kreeg Leerdam deze bijzondere opdracht binnen?

Telefoontje van Heineken

De glasblazer kan er niet over uit. In juni haalde mede-Leerdammer Bettina Sommer de opdracht binnen. Het was Heineken, of de Leerdammers - beroemd om hun glasblaaskunst - misschien geïnteresseerd zouden zijn om een bokaal te maken.
"Toen bleek het om de Formule 1 te gaan", lacht Sommer. "Dat is natuurlijk een opdracht die je nooit binnenkrijgt. Maar ik zei direct: bij ons ben je aan het goede adres. En zo hebben we er samen voor gezorgd dat die bokaal op en top Leerdams bleef. Van het ontwerp tot het slijpwerk: alles is gedaan door Leerdammers."
Hij moest wel sterk zijn; niemand wil natuurlijk dat-ie ineens uit elkaar valt
Gert Bullée, meesterglasblazer
Veel van die bokaal is er in de glasblazerij overigens niet meer te zien. Gisterochtend kwam een delegatie van de Formule 1 naar de glasstad toe om de groene bokalen op te halen. Bullée loopt ondertussen naar buiten. Daar, bij de ingang, liggen nog wat uitgekerfde stukken hout. "Zie je dit? Dit zijn de mallen waarin we de bokalen hebben gemaakt. Helemaal te gek."
Zo ziet-ie eruit: de glazen bokaal die zondag uitgereikt zal worden.
Zo ziet-ie eruit: de glazen bokaal die zondag uitgereikt zal worden. © Studio Piet Boon
Het was een flinke klus, geeft hij toe. In totaal was hij er met zijn collega's een maand mee bezig. "Het was een heel specifiek design, vandaar. Niemand wil natuurlijk dat-ie ineens uit elkaar valt als de nummer één hem zondag in de lucht houdt. Dus we hebben net zo lang gepuzzeld tot hij sterk én mooi was."
Bullée kan in ieder geval niet wachten tot het zondag is. Hij is al begonnen met duimen, zegt hij. "Ja, dat Max er met dat mooie groene ding vandoorgaat. En dat straks miljoenen kijkers die Leerdamse bokaal zien, geeft stiekem ook wel een enorme kick."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.