Koningin Máxima: mbo'ers hebben ons door de coronacrisis heen gesleept

© ANP
HOUTEN - Koningin Máxima heeft vanochtend in Houten het nieuwe studiejaar op het mbo geopend met een toespraak voor studenten en docenten. Volgens de vorstin zijn mbo-scholen van "het grootste belang voor heel Nederland" en hebben zij het land door de coronacrisis heen gesleept.
Mbo'ers hebben er tijdens de crisis volgens de koningin onder meer voor gezorgd dat patiënten "met zorg werden omringd" en dat men massaal kon thuiswerken. "Zonder mbo'ers had er veel minder gekund. Zij zijn cruciaal."
Máxima benadrukte in haar toespraak ook dat ze onder de indruk was van hoe studenten vorig schooljaar veel thuislessen moesten volgen. "Het valt niet mee om je te concentreren achter een klein schermpje." Daarom is de koningin blij dat ze nu weer gewoon kunnen plaatsnemen in de schoolbanken en zich kunnen voorbereiden op hun toekomst. Die ligt volgens de koningin open. "Er zijn banen in overvloed."

Ondernemen

Het thema van de opening van het studiejaar 2021-2022 was 'ondernemen naar een betere toekomst'. Tijdens de openingsbijeenkomst bij de mbo-school Yuverta konden studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek over de rol die het mbo kan spelen bij duurzaamheid en innovatie.
"Zowel studenten als docenten geven presentaties over hoe ze omgaan met ondernemen, ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie in hun opleidingen", vertelde directeur Inge Thuys vanochtend. "Dat presenteren ze aan koningin Máxima, minister, de voorzitter van de mbo-raad, de commissaris van de Koning en aan alle mbo-docenten en -studenten en iedereen die wil meekijken."

Fusieschool

Yuverta is een fusie van drie scholen: Helicon, CITAVERDE en het Wellantcollege. "We hebben intern een prijsvraag uitgezet voor de naam. Yuverta staat voor 'you', jij, jong. Verta staat voor groen. Dus de naam staat voor jonge mensen in het groen, want groen is de toekomst en het klimaat is een probleem van ons allemaal", aldus Thuys.
Er zijn in totaal 500.000 studenten in het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland, verdeeld over 63 scholen. Het is de vierde keer dat het nieuwe studiejaar in het mbo wordt geopend met een officiële bijeenkomst. Tijdens de opening vorig jaar sprak premier Mark Rutte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.