G4: Kabinet moet cultuursector ook na 1 oktober blijven steunen

© EKKO
UTRECHT - De cultuurwethouders van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag willen dat het kabinet de steun aan culturele instellingen zoals musea, theaters en concertzalen na 1 oktober voortzet. Dat staat in een brief die de Volkskrant vanochtend heeft gepubliceerd.
Volgens wethouder Anke Klein en de drie andere wethouders ligt de culturele sector er beroerd bij. "Ook zonder de anderhalve meter-maatregel zullen de gevolgen van de pandemie nog lang na-ijlen. De schade komt volgens de Taskforce culturele en creatieve sector neer op 2,8?miljard euro in 2021, waarvan 1?miljard in de laatste helft van dit jaar." Volgens de wethouders is er van herstel dus "nog lang geen sprake".

Ekko

Als voorbeeld wordt in de brief onder meer poppodium Ekko in Utrecht genoemd. "Voor ons is dat een heel belangrijk poppodium in de stad. Zij hebben veel nachtprogrammering en daar heb je hetzelfde probleem wat bij alle nachtclubs geldt, namelijk dat ze al heel lang dicht zijn", zegt wethouder Klein desgevraagd. "Als je dan geen bezoekers kunt ontvangen, dan merk je gewoon dat er te weinig geld binnenkomt en dat het spannend wordt in hoeverre je open kunt blijven in de toekomst."
In de brief in de Volkskrant pleiten de wethouders daarom voor meer steun. De bestuurders vrezen dat eerdere steunmaatregelen en inspanningen verloren gaan als het laatste steunpakket verloopt op 1 oktober. "Instellingen kunnen vanaf die datum nu ook niet meer rekenen op de aanvullende steunpakketten als de tegemoetkoming voor personeelskosten en vaste lasten. Met name niet (of niet door het Rijk) gesubsidieerde instellingen worden hierdoor geraakt."
Gemeenten zeggen dat ze de verliezen niet zelf kunnen compenseren en dat het ook niet lukt om het herstel zelf op gang te brengen. "Maar we kunnen het ons ook niet veroorloven om nu geen actie te ondernemen. We hebben als steden miljoenen geïnvesteerd in de instandhouding van de sector. Het zou dramatisch zijn als er vlak voor de eindstreep alsnog instellingen omvallen. Wat nu verloren gaat, komt de komende jaren niet terug."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.