Onderzoek Universiteit Utrecht naar aangespoelde bruinvissen duurt nog weken

© Reddingsteam Zeedieren Nederland
UTRECHT - Het onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de tientallen bruinvissen die vorige week aanspoelden op de Waddeneilanden, gaat nog weken duren. Bioloog en onderzoeker Lonneke IJsseldijk verwacht dat er eind van deze maand sectie wordt gedaan op de 22 karkassen. Daarna volgen aanvullende testen in samenwerking met deskundigen van de Wageningen Universiteit.
In de vriezer van de universiteit liggen momenteel 22 aangespoelde dieren en nog steeds stranden er dode volwassen bruinvissen op de eilanden. Het gaat volgens IJsseldijk echt om een massastranding, wat de deskundigen eigenlijk alleen kennen van groepen jonge dieren.
De zoogdieren zijn vooral vrouwelijk en al in staat van ontbinding. Dat kan het vinden van een oorzaak of oorzaken moeilijker maken. "Het is echt nog te vroeg om te speculeren", aldus IJsseldijk.
De overheid gaat uitzoeken welke menselijke activiteiten de laatste weken hebben plaatsgevonden in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Bruinvissen kunnen bijvoorbeeld sterven aan gehoorschade door harde geluiden. Microbiologisch onderzoek moet uitwijzen of de dieren een virus of een bacterie hebben opgelopen of schadelijke algen hebben binnengekregen. Daarnaast wordt gekeken naar de maaginhoud en eventuele verwondingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.