Utrechtse kinderen krijgen voorrang op scholen in de buurt

© ANP
UTRECHT - Kinderen uit Utrecht die naar de basisschool gaan krijgen voorrang op de vier basisscholen die het dichtst bij hun huis liggen. Dat schrijft de gemeente op een nieuwe website over inschrijven op de basisschool.
Het Landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen onderzocht vorig jaar het inschrijvingsbeleid in Utrecht. Daaruit bleek dat veel scholen een voorinschrijving hanteerden, waarbij kinderen op sommige scholen al vanaf hun eerste levensjaar werden ingeschreven. Die kinderen hadden vervolgens voorrang bij de plaatsing op de school. Dat mag niet volgens de wet, want ouders die zich wel aan de regels houden, vissen daarbij achter het net. Daarop besloot de gemeente het zelf te gaan organiseren.
Utrechters met een kind dat 2 is geworden krijgen nu een brief, waarin de gemeente het nieuwe systeem uitlegt en verwijst naar die nieuwe site. Daarop staat dat kinderen via die site ingeschreven moeten worden, in het kwartaal dat het kind 3 jaar wordt. Alle kinderen die in dezelfde periode zijn aangemeld, maken evenveel kans om op de school van keuze te komen, aldus de gemeente.
Er zijn een aantal manieren waarop een kind voorrang krijgt om op een school terecht te komen. Een daarvan is de afstand van het huis tot de school. Het geldt voor de vier scholen het dichtst bij huis. Ook een broer of zus op school geeft voorrang. Meer over de verdeling van de plaatsen is hier te lezen.
Vanaf 1 oktober kunnen de eerste kinderen via de gemeente worden ingeschreven. Het gaat om leerlingen geboren tussen 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2018.
Deze brief krijgen Utrechtse ouders wanneer hun kind 2 is geworden.
Deze brief krijgen Utrechtse ouders wanneer hun kind 2 is geworden. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.