Carrièreswitch? Wel even laten omscholen, de gemeente Utrecht betaalt

Wethouder Linda Voortman van Utrecht.
Wethouder Linda Voortman van Utrecht. © ANP
UTRECHT - Iedereen droomt er wel eens over: iets heel anders gaan doen, een nieuwe baan zoeken. Maar daarvoor moet je vaak wel helemaal omgeschoold worden. De gemeente Utrecht gaat mensen daarbij helpen. 250 inwoners mogen zich laten omscholen, betaald door de gemeente. "We zien aan de ene kant mensen die iets anders willen, maar het toch niet doen en aan de andere kant sectoren waar ze zitten te springen om mensen", vertelt GroenLinks-wethouder Linda Voortman.
Voortman doelt op sectoren als de bouw, het onderwijs, techniek en de zorg. "Daar moeten zich naar laten omscholen." Wie een omscholingstraject wil doorlopen kan bijvoorbeeld terecht bij de Beroepentuin in het Utrechtse Overvecht. Daar leren ze mensen een vak. "Wat wij hier doen is dat we mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt opleiden voor een baan", vertel leermeester Theo Kramer.
Verslaggever Peter Knieriem laat zich omscholen
Hij runt vanuit een pand in de Gageldijk in Utrecht een leerbedrijf waar mensen praktische vaardigheden aangeleerd krijgen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, het aanleggen van een stopcontact of een wc monteren. Vaardigheden waar een schreeuwend tekort aan is. "Er zijn alleen al 1500 loodgieters nodig. Electriciens worden massaal gezocht en mensen die zonnepanelen kunnen plaatsen, dat is bijna niet bij te houden."
Wethouder Linda Voortman wil met het steuntje in de rug ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst een baan hebben. "We willen voorkomen dat mensen bij ons komen voor een uitkering. We willen ze van werk naar werk helpen. Overigens is iedereen welkom, of je nu werk hebt of niet."
Carrièreswitchers kunnen zich vanaf 6 september aanmelden bij de gemeente. Mensen die minder dan 40.000 euro per jaar verdienen komt in aanmerking voor de regeling. Utrecht betaalt maximaal 7000 euro aan opleidingskosten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.