Veenendaler op de planken om intersekse uit te leggen: 'Ik heb brede heupen en smalle schouders'

Koen wil in een theaterstuk meer bekend geven aan intersekse
Koen wil in een theaterstuk meer bekend geven aan intersekse © RTV Utrecht / Eva Hageraats
VEENENDAAL - Koen Wildenbeest kwam op 32-jarige leeftijd bij de huisarts, omdat het niet lukte om kinderen te krijgen. Door zijn lange armen en benen, bredere heupen en smalle schouders had de arts snel een vermoeden: het syndroom van Klinefelter. Vanaf dit weekend vertelt Koen samen met vijf andere intersekse mensen, zijn verhaal in een theaterstuk.
Het theaterstuk is ontstaan als afstudeerproject van theatermaakster Marleen Hendrickx. Ze is geboren met de uiterlijke kenmerken van een vrouw, maar heeft mannelijke XY-chromosomen. Jarenlang heeft ze, op aanraden van het ziekenhuis, gezwegen over haar intersekse zijn. Daarom wil ze de stilte door middel van de theatervoorstelling 'X Y WE' doorbreken.
Bij intersekse heeft een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Bij biologie leren we dat vrouwen XX-chromosomen hebben en mannen XY-chromosomen. Toch zijn er veel variaties te bedenken.
De theatermaakster maakte eerder een solovoorstelling maar wilde het verhaal vertellen aan de hand van meer intersekse personen en deed een oproep. "Ik zag de oproep, omdat drie verschillende mensen tegen met zeiden dat het echt wat voor mij was", vertelt Wildenbeest. "Dus toen heb ik Marleen een berichtje gestuurd dat als drie mensen het iets voor mij vonden, dat misschien wel zo was."

Klinefelter

"Door de huisarts werd ik doorgestuurd naar het Leids UMC en na een DNA-test bleek dat ik Klinefelter had", vertelt Koen. Bij het Klinefelter syndroom hebben mannen XXY-chromosomen. "Ik heb een extra X, dus daardoor heb ik wat vrouwelijke kenmerken zoals brede heupen en smalle schouders", vertelt Koen.
Mannen met Klinefelter maken minder testosteron (een geslachtshormoon) aan, waardoor ze last kunnen hebben van vermoeidheid, hebben ze een verhoogd risico op autisme symptomen en hebben ze minder sterke botten. Koen heeft daarbij last van een slecht lange termijn geheugen als het gaat over emoties. "Ik ben lang geleden naar Praag geweest en zou zo alle gebouwen herkennen, maar ik weet niet met wie ik geweest ben."

Testosteron

Koen had zelf eigenlijk geen last van zijn Klinefelter, totdat hij tien jaar geleden tijdens een normale stadswandeling spontaan drie tenen brak. "Toen ben ik terug gegaan naar het ziekenhuis en ben ik testosteron gaan slikken, om mijn botten te versterken", legt hij uit.
Helaas nam zijn lichaam de testosteron in pillenvorm niet goed genoeg op, dus sinds zo'n 7 jaar smeert Koen nu testosteron. "Door de testosteron ben ik meer mens geworden", zegt hij met een ingetogen stem. "Toevallig zeiden mijn ouders drie weken geleden hetzelfde. Ik heb nu veel meer emoties. Dat is best moeilijk."

Persoonlijke ontwikkeling

Niet alleen de testosteron heeft Koen een boost gegeven in zijn sociale ontwikkeling, maar ook meedoen aan de voorstelling heeft hem geholpen. "Ik heb door de voorstelling afgelopen tijd veel bijzondere dingen gedaan zoals een fotoshoot met Humberto Tan en ik heb bijvoorbeeld als gast aan tafel mogen zitten bij een live uitzending van Pride TV. Daardoor ben ik mijn persoonlijke ontwikkeling aan het versnellen, denk ik."

De voorstelling

De voorstelling is vorig jaar november al als eindexamen project van Marleen Hendrickx uitgevoerd. Vanaf februari 2021 zou de groep gaan toeren maar door corona is dat uitgesteld. Daarom begint de tournee dit weekend pas. Ze beginnen in Breda en trekken dan verder het land door.
De andere vijf spelers zijn ook intersekse. Zij hebben vrijwel hun hele leve hierover gezwegen, omdat het ziekenhuis dat aanraadde. Koen daarentegen is er altijd open over geweest. "Wij als Klinefeltermannen zien er gewoon uit als man. We hebben dan wel een extra chromosoom, maar zijn honderd procent man", legt hij uit.
Ondanks zijn openheid is hij ontzettend zenuwachtig voor het spelen dit weekend. "Als je een interview doet voor de krant zien mensen de emoties niet. Op het toneel krijgen ze die dosis emotie natuurlijk wel mee", vertelt hij. "Je geeft jezelf toch bloot op een ander niveau."
Maar de zenuwen houden Koen niet tegen. "Als je een taboe wilt doorbreken, dan moet je je eigen visitekaartje zijn."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.