Instellingen

Ontsnapte wolf DierenPark Amersfoort overleden, andere wolf gewond

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - Van de twee wolven die eerder deze week ontsnapten uit hun verblijf in DierenPark Amersfoort, is er één overleden en één is ernstig verzwakt. Dat laat woordvoerder Hylke Steggerda weten.
Aanleiding voor de ontsnapping was waarschijnlijk spanning in de groep, ontstaan door twee dominante vrouwtjes. De vrouwtjes zijn apart gezet en voor hen wordt een ander onderkomen gezocht, zij kunnen niet terugkeren bij de groep.
Het was flink schrikken deze week in DierenPark Amersfoort. Afgelopen maandag ontsnapten twee wolven. Die werden later die dag weer gevangen, en alles leek aanvankelijk goed te gaan. Maar woensdag was het toch helemaal mis. Eén van de wolven is overleden. De andere ontsnapte wolf was ernstig verzwakt, legt Steggerda uit.

Spanningen in de groep

Het komt waarschijnlijk allemaal door spanningen in de groep. "Dieren die in groepsstructuur leven, daar komt altijd spanning voor." De wolven die ontsnapt zijn, stonden waarschijnlijk laag in de rangorde. "Misschien omdat ze verzwakt waren", zegt Steggerda.
Hoewel de aanleiding voor de ontsnapping waarschijnlijk spanning binnen de groep was, veroorzaakt door de dominante wolvinnen, hebben de werkzaamheden de doorslag gegeven, denkt de woordvoerder. "Het is waarschijnlijk geëscaleerd door de werkzaamheden en de stress die dat met zich meebracht. Door adrenaline hebben de wolven zich naar buiten weten te werken." Steggerda vergelijkt het met een menselijke situatie. "Als je bang bent, kan je ook ineens veel harder rennen."

Wolf is stabiel

Het is niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld. Wel is er één wolf woensdag overleden door hartfalen. Ook had het dier lichte bijtwonden. Het is niet duidelijk of de wolf langer hartproblemen had. De andere wolf bleek ernstig verzwakt. Met die laatste wolf gaat het weer beter. "Die is nu gelukkig stabiel."
In de groep is het inmiddels weer rustig, nu de dominante vrouwtjes apart zijn geplaatst. Die kunnen niet meer terug naar de groep, daar wordt een ander onderkomen voor gezocht. "We zijn druk bezig met het informeren bij andere dierenparken", zegt Steggerda. "Daar komt later hopelijk meer informatie over."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.