2,5 miljoen Spinozapremie gaat naar inhuren van jonge onderzoekers

© NWO / Studio Oostrum
UTRECHT - Mediawetenschapper José van Dijck van de Universiteit Utrecht wordt beloond met de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Ze ontvangt binnenkort een 2,5 miljoen euro voor haar onderzoek. Het geld gaat vooral naar jonge onderzoekers, vertelt ze bij Radio M Utrecht.
Van Dijk onderzoekt onder andere de impact van digitale media aan ons sociale leven. "Misinformatie is een enorm probleem geworden. En sociale media heeft een grote vlucht genomen, dat heeft een effect op hoe wij met elkaar omgaan. Maar ook op de verkiezingen bijvoorbeeld. We kennen allemaal het Cambridge Analytica schandaal", aldus Van Dijck.

Digitale media op scholen

Volgens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek helpen haar inzichten onder meer om de maatschappelijke impact van nieuwe media te begrijpen. Van Dijck is voorgedragen door de Universiteit Utrecht.
"We kijken naar de impact die data algoritmes en platformen hebben in publieke organisaties, bijvoorbeeld scholen", vertelt de mediawetenschapper. "In primair onderwijs leren kinderen steeds meer via een digitale leeromgeving. Wij maken docenten bijvoorbeeld meer bewust wat die digitale media doen met kinderen."

Jonge onderzoekers

De 2,5 miljoen euro gaat naar wetenschappelijk onderzoek. "We gaan vooral jonge onderzoekers aanstellen van het geld. Die onderzoekers moeten thuis zijn in informatie maar ook hoe mensen daarmee omgaan. We onderzoeken niet alleen wat jij doet met de techniek maar ook wat de techniek doet met jou. Daar hebben we veel ambitieuze onderzoekers voor nodig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.