Veel hulp voor scoutinggroep Merhula na brand: 'Activiteiten gaan door'

© Caspar Huurdeman
SOESTDIJK - Veel saamhorigheid in Baarn na een brand vanmorgen bij scoutinggroep Merhula. Het scoutinggebouw is vrijwel helemaal in de as gelegd. De scoutingclub is een crowdfundingsactie begonnen om het gebouw en alle materialen te vervangen. Ondertussen wordt de club opgevangen door collega scoutinggroepen.
"Er is niet veel meer over, alleen een deel van een metalen kast", zegt Gert Bos. De voorzitter van de scoutinggroep werd vannacht uit zijn slaap gehaald door een bestuurslid. "Die stond aan de deur, ik was niet wakker geworden van het telefoontje."

'Waar is mijn schilderijtje?'

De vlammen kwamen boven de bomen uit, vertelt Bos. De brand werd om 4.40 uur gemeld door een buurtbewoner. "Brandweerlieden zijn tot een uur of negen druk geweest met nablussen." Het heeft een grote impact binnen de vereniging. "Alles is weg. Alle materialen om op kamp te gaan, de foto's van toen we 80 jaar bestonden, de knutselspullen voor de kleintjes. Er werd gevraagd door één van de kinderen: 'Waar is mijn schilderijtje?' Dat doet een hoop met je hoor."

Saamhorigheid

Amper bijgekomen van de schrik, komt het bestuur in actie. Er is een crowdfundingsactie gestart om geld op te halen voor een nieuw scoutinggebouw. Bos is blij met alle hulp die tot nu toe aangeboden wordt. "De activiteiten gaan volgende week door bij een andere scoutingvereniging. We kunnen terecht in het gebouw van de waterscouting, bij ons in de buurt. We kunnen ook hun materialen lenen. Dat is het mooie hieraan, de saamhorigheid die loskomt."
Bos heeft geen idee hoe de brand heeft kunnen ontstaan. "Dat was vandaag de hele dag de vraag. De recherche is uren ter plaatste geweest." De grote vraag is, of het opzet was. "Ik kan het me niet voorstellen", antwoord Bos.

'Er ligt historie in de as'

Met het verlies van het scoutinggebouw, is een stukje koninklijke historie verloren gegaan, zegt Bos. "Voormalig koningin Juliana heeft het gebouw nog geopend en kwam regelmatig om het kampvuur zitten. Koning Willem Alexander heeft er nog in de kleuterklas gezeten, dus de relatie is close. En Koningin Maxima is beschermvrouwe van de scouting."
Of Bos een reactie vanuit het Koningshuis verwacht? "Dat zou kunnen, ik ben niet teleurgesteld als het niet zo is." Bovendien is de voorzitter druk met het regelen. "We komen vanavond bij elkaar om plannen te maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.