Flint neemt initiatief voor online protest Vol Gas Voor Cultuur

Een eerdere protestactie van de organisatie Unmute Us
Een eerdere protestactie van de organisatie Unmute Us © Koen Laureij
AMERSFOORT - Op initiatief van artistiek leider Lieven Cooiman van theater Flint in Amersfoort, houdt de cultuursector vandaag tijdens de Grand Prix in Zandvoort, een ludieke online protestactie. Via sociale media willen deelnemers 'verslag doen' van de Formule 1-race onder de noemer Vol Gas Voor Cultuur.
Daarvoor hebben ze het kanaal en de hashtag # volgasvoorcultuur in het leven geroepen. Vol Gas Voor Cultuur moet een positieve noot hebben, benadrukt Cooiman: "We gaan op een grappige en positieve manier verslag doen van de race."
Onder anderen tekstschrijvers van het satirische actualiteitenprogramma Dit Was Het Nieuws werken mee aan de verslaggeving. "We hebben slogans bedacht als: ook de cultuursector op poleposition en van de grindbak naar de orkestbak." Deze en andere teksten worden over de hele dag gedeeld via de sociale mediakanalen.

Woede en verbijstering

"De actie is niet bedoeld tégen de Grand Prix, maar juist voor de cultuur", aldus Cooiman. "Toen ik vrijdag de beelden zag in Zandvoort waren we heel blij dat er zo'n fantastisch evenement kon plaatsvinden, maar er ontstaat ook woede en verbijstering."
Het voelt volgens hem als meten met twee maten, omdat bij culturele evenementen nog niet zoveel mensen mogen samenkomen. In Zandvoort komen er dagelijks zo'n 70.000 mensen samen, maar op festivals staat nog een maximum van 750 mensen volgens de coronamaatregelen. Cooiman is niet de enige die daarover verontwaardigd is. De afgelopen dagen was er veel kritiek over de "dubbele standaard".
De actie wordt gesteund door meer dan vijftien grote partijen in de branche. Onder andere de Popcoalitie, Alliantie van Evenementenbouwers, Kunsten '92, Vereniging Vrije Theaterproducenten en de bioscoopkoepel NVBF staan achter de actie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.