Appels plukken kan in IJsselstein gewoon langs de kant van de weg

IJSSELSTEIN - Het is weer tijd om appels te plukken en dat kan gewoon langs een fietspad in IJsselstein. Vandaag organiseerden Eetbaar IJsselstein en Wijktuin Achterveld een appelpluk waar tientallen mensen op afkwamen.
De eerste mensen melden zich voor de appelpluk
De eerste mensen melden zich voor de appelpluk © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Een gezin met twee jongens meldt zich voor de appelpluk, gewapend met een lange stok met een mandje er aan, hun eigen fruitplukker, en twee boodschappentassen. De moeder van de twee jongens vertelt dat ze voor het eerst meedoen. "Dit is toch voor de kinderen leuk om te zien waar het fruit vandaan komt. Dat het gewoon hier in IJsselstein groeit."
Met de fruitplukken bij de appels proberen te komen
Met de fruitplukken bij de appels proberen te komen © RTV Utrecht / Iris Tasseron
De oudste zoon probeert intussen met de fruitplukker hoog in de boom een appel te pakken, maar het lukt nog niet helemaal. Zijn vader helpt hem terwijl zijn kleine broertje de appels in de tassen bewaakt.

Appeltaart

In de gemeente IJsselstein staan ruim 1000 fruitbomen in de openbare ruimte en dat betekent dat iedereen mag plukken, maar dat gebeurde niet. Clarie van de Langenberg van Eetbaar IJsselstein: "We vonden het jammer dat de appels hier zo van de bomen vielen zonder dat iemand er iets mee deed. Toen dachten we in 2013, wat kunnen we daarmee nou doen? En zo is Eetbaar IJsselstein ontstaan."
Clarie van de Langenberg van Eetbaar IJsselstein
Clarie van de Langenberg van Eetbaar IJsselstein © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Het zijn overigens niet alleen appelbomen, maar ook peren en pruimen verspreid door de gemeente. De meeste mensen die op de appelpluk afkomen zijn vaak gezinnen. Ze gebruiken de appels om appelmoes te maken, of appeltaart en misschien wel appelsap. Van de Langenberg van Eetbaar IJsselstein heeft nog wel een tip. "Ik maak een groentesoep waar ik een appeltje bij doe. Dat geeft een fris smaakje."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.