Instellingen

Paniek op Baarnse manege door vuurwerk bij uitvaart: 'Waarom heeft de gemeente niet gewaarschuwd?'

De nabestaanden gaven de verongelukte Baarnaar een eerbetoon met onder meer fakkels en vuurwerk.
De nabestaanden gaven de verongelukte Baarnaar een eerbetoon met onder meer fakkels en vuurwerk. © Caspar Huurdeman
BAARN - Vuurwerk als eerbetoon bij een uitvaart heeft voor chaos en paniek gezorgd op een manege in Baarn. Op het terrein braken paarden en pony's los en binnen vielen kinderen van hun op hol geslagen pony's. Manegehouder Jos Zonneveld is zich rotgeschrokken en vraagt zich af waarom de autoriteiten hem niet hadden gewaarschuwd. "Ik neem de mensen van de rouwstoet niets kwalijk, maar de gemeente en de politie hadden best de omgeving even kunnen informeren."
Bij de uitvaart vrijdagmiddag werd afscheid genomen van de 29-jarige man die anderhalve week geleden om het leven kwam bij een eenzijdig verkeersongeluk. Voor de rouwstoet werd onder meer de Stadhouderslaan in Soest en de Torenlaan in Baarn korte tijd afgesloten. Bij de Naald sloeg het gezelschap linksaf over het pad naar Paleis Soestdijk. Als eerbetoon voor de overledenen werden fakkels en vuurwerk ontstoken.

'Ongelooflijk harde knallen'

Bij manege Zonneveld kregen kinderen op dat moment een groepsles. "We hoorden in de verte al wat vuurwerk en zagen dat buiten mensen zich aan het verzamelen waren", zegt Zonneveld tegen RTV Utrecht. "Toen het weer rustig was hebben we de ponylessen hervat. En ineens klonken uit het niets zulke ongelooflijk harde knallen. Dat zagen we echt niet aankomen."
Volgens Zonneveld raakten de dieren en de beginnende ruitertjes korte tijd in paniek. Een aantal kinderen viel uit het zadel, anderen probeerden huilend te blijven zitten op de pony's die er vandoor gingen. "Het was niet het vuurwerk dat je in het winkeltje koopt. Buiten braken pony's los en die kwamen aandenderen. Kinderen lagen op de grond, een paar waren aan het rondrennen. Je weet dan bijna niet waar je beginnen moet. Gelukkig sprongen ouders bij, want de instructeur kan het dan ook niet meer alleen. Iedereen was geschrokken en boos."

Eerbetoon

De vuurpijlen die boven de manege ontploften kwamen van de rouwstoet, maar Zonneveld benadrukt dat hij de nabestaanden van het verkeersslachtoffer niets kwalijk neemt. "Het was allemaal ter nagedachtenis aan iemand, rouwverwerking en eerbetoon. Ik heb iemand aangesproken van de politie en handhaving die aanwezig was, en die zei dat het allemaal bekend was wat er gebeurde." Zonneveld concludeert daarom dat de burgemeesters van Soest en Baarn toestemming hebben gegeven.
En dat is wat Zonneveld steekt. Komende week gaat hij zijn gemeente benaderen om aan te geven dat dit zo niet kan. "Ze weten donders goed dat wij daar ook zitten met ons bedrijf. We hebben geen enkel probleem met een rouwstoet, integendeel: iedereen moet zijn verlies verwerken zoals hij dat zelf wil. Maar als het in dit geval een ander karakter krijgt dan gemiddeld, dan neem ik aan dat de gemeente daar de omgeving over informeert. Dat wil ik duidelijk maken. Zoiets moet je niet nog een keer doen, nergens."
Gemeente Baarn laat in een reactie weten dat ze contact zal zoeken met de manegehouder. "De gemeente was op de hoogte van de geplande rouwstoet, maar niet van het voornemen om daarbij knallend vuurwerk af te steken", zegt een woordvoerder. "Om die reden konden wij de manege niet van tevoren informeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.