Instellingen

Politie trekt wapens voor Utrechter die neppistool richt op voorbijgangers

UTRECHT - In Utrechtse wijk Lunetten heeft de politie een man aangehouden omdat hij met een neppistool stond te zwaaien. Hij richtte ermee op voorbijgangers vanuit een raam van een woning aan de Zevenwouden. Uit onderzoek bleek later dat het ging om een drukveerwapen. In de woning lag nog een ander nepvuurwapen dat in beslag is genomen.
De woning aan de Zevenwouden.
De woning aan de Zevenwouden. © Menno Bausch
De aangehouden man is een 44-jarige Utrechter. Hij zit vast voor verhoor. De arrestatie maakte veel indruk op buurtbewoners, mede doordat agenten hun wapen trokken. "We hebben groot uitgepakt omdat we geen risico wilden nemen. Voor onszelf niet en ook voor omwonenden niet", aldus de politie. Een opgeroepen arrestatieteam is uiteindelijk niet ingezet voor de aanhouding.
Het wapen dat in beslag is genomen.
Het wapen dat in beslag is genomen. © Menno Bausch
Rondlopen met een nepvuurwapen is een misdrijf. De straffen kunnen oplopen tot negen maanden cel of een geldboete tot ruim 20.000 euro. Nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.
"Jongeren en volwassenen zijn zich er vaak niet van bewust hoe we reageren als je hiermee rondloopt", stelt de politie. "Daarnaast beseft men niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Mensen schrikken vaak enorm als ze iemand met een wapen zien. De politie waarschuwt dan ook: schaf nepwapens niet aan en loop er al helemaal niet mee over straat."
Een agent na de arrestatie.
Een agent na de arrestatie. © Menno Bausch

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.