Kroongetuige Nabil B. hervat medewerking aan liquidatieproces Marengo

Verdachten komen aan tijdens een eerdere zitting.
Verdachten komen aan tijdens een eerdere zitting. © Riks Ozinga
Utrecht - Kroongetuige Nabil B. uit Utrecht gaat weer meewerken aan het Marengo-proces en zal weer antwoorden geven op vragen die rechters en advocaten voor hem hebben. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bevestigd aan het AD. Eind mei maakten de advocaten van de kroongetuige bekend dat B. zijn medewerking tijdelijk had opgeschort vanwege veiligheidsproblemen rond het gezin van de kroongetuige.
Marengo draait om een reeks onderwereldmoorden en plannen en voorbereidingen daartoe. Ridouan T. uit Vianen is hoofdverdachte. Naast hem heeft het Openbaar Ministerie zestien anderen voor de rechter gebracht.
De veiligheid van B. en zijn naasten is een uiterst gevoelig punt in het kader van het proces. In maart 2018 werd de broer van B. in Amsterdam doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op zijn advocaat Derk Wiersum. Misdaadjournalist Peter R. de Vries werd medio 2020 adviseur en vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Op 6 juli werd hij in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Regiezitting

De rechtbank hervat het proces op 15 en 16 september met twee zogeheten regiezittingen, waarin de stand van het complexe, omvangrijke onderzoek wordt besproken. Op 21 en 22 september zullen de verhoren van kroongetuige B. ter zitting worden voorgezet. Het proces vindt plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.
B. stapte in 2017 naar justitie en sloot een kroongetuigenovereenkomst. De aanstaande verhoren zullen niet alleen gaan over de misdrijven waarover B. het nodige zou weten, maar ook over een iPhone die hij in zijn cel in zijn bezit heeft gehad. Daarin is onder meer chatverkeer met zijn vriendin aangetroffen waarover de advocaten van de verdachten die B. met zijn verklaringen belast alles willen weten. De appjes zouden B.'s betrouwbaarheid kunnen aantasten, menen de raadslieden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.