Instellingen

Heeft deze boom in Rhenen het mooiste verhaal van Nederland?

RHENEN - Met een beetje fantasie zou je de oude beuk aan het eind van de Reumersweg in Rhenen een stamboom kunnen noemen. De meer dan 130 jaar oude boom is diep geworteld in een familiegeschiedenis en maakt daarom kans om de Boom van het Jaar-verkiezing te winnen.
De landelijke wedstrijd wordt georganiseerd door SBL Natuurfonds. "Het gaat niet om de dikste, of de mooiste boom", zegt Marlies Kolthof over de wedstrijd terwijl ze naast de oude beuk staat. "Het gaat om de rol die een boom speelt in het leven."

Initialen

Voor wie goed kijkt, valt het tastbare bewijs van die rol nog altijd te zien. Op een hoogte van drie meter staan de initialen CHvN en JvV gekerfd. "Cornelis en Jacob", zegt Kolthof. "Dat waren twee gezworen schoolkameraden." Dat ze hun namen in 1892 in de boom krasten is nog niet zo opmerkelijk.
De initialen vallen nog net te zien
De initialen vallen nog net te zien © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Dat deden meer jongens. Maar het bijzondere is dat ze elkaar later zijn tegengekomen en dat de zoon van de één toen verliefd is geworden op de dochter van de ander. Wat de jury aan deze boom bijzonder vindt, is dat het om een persoonlijke familiegeschiedenis gaat. Tot op de dag van vandaag picknickt deze familie rond de boom."
Ook bomenliefhebber Ton Cornelisse heeft de boom gevonden. Het is nog even goed zoeken naar de initialen. "De letters vervagen op een gegeven moment, maar ze zijn nog wel duidelijk." Hem valt vooral ook de bijzondere vorm van de boom op. "Hij is ooit waarschijnlijk door een blikseminslag of storm zijn kop kwijtgeraakt. Maar je ziet dan toch weer de kracht van zo'n boom, dat die toch weer naar het licht probeert te komen."
De bomenliefhebber houdt wel van bomen waar je de tand des tijds aan af kunt lezen. "Als ik hier achter mij kijk zie ik een boom die in de terminale fase zit. Maar die heeft nog een schoonheid waar je u tegen zegt. Als je naar zo'n boom kijkt, zie je duidelijk de sporen van de jaren. Een wratje, een beschadiging, een takbreuk. Maar hij geeft de moed niet op. Hij heeft nog één tak waar leven in zit. En daar gaat die mee door!"

Poppebeam

Bomen genoeg dus om verliefd op te worden. Wat dat betreft heeft de beuk in Rhenen landelijk ook stevige concurrentie. Vooral de 'poppebeam' in het Friese Jubbega gooit nu hoge ogen, ook daar zit een bijzonder verhaal achter. "Vroeger werd gezegd dat de ooievaars de baby's bracht, maar kinderen vroegen dan: waar halen ze die baby's vandaan?", zegt Kolthof. "In Friesland was dan de legende dat de zielen van ongeboren kinderen in een holle boom zaten."
Tot 18 oktober kan er nog worden gestemd. Ton Cornelissen roept daarbij nu al inwoners van de provincie op om na te denken over nominaties voor volgend jaar. Want het aantal aanmeldingen viel dit jaar een beetje tegen, vond hij. Een moeilijke opgave kan dat volgens hem niet zijn. "Er zijn heel veel bomen met mooie herinneringen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.