Instellingen

Blije gezichten bij opening academisch jaar: 'Vorig jaar was heel saai'

UTRECHT - "Het is fantastisch en precies wat een docent wil," zegt Francesca Sangiorgi van de Universiteit Utrecht. De universitair docent bij de faculteit aardwetenschappen ziet dit jaar eindelijk haar studenten weer in levende lijve.
De opening van het academisch jaar vandaag kon wat haar betreft dan ook niet vroeg genoeg komen. "Vorig jaar met de online colleges zat ik vaak met drie of vier beeldschermen voor me. Dat was heel saai. Ik vond het vooral heel jammer dat ik de meeste van mijn studenten niet kon ontmoeten."

'Goed voor het welzijn'

"We zijn erg blij dat we weer open zijn", beaamt voorzitter van de college van bestuur Anton Pijpers. "Het is goed voor het welzijn dat we allemaal zo goed mogelijk naar onze onderwijsfaciliteiten kunnen komen." Dat betekent niet dat er geen maatregelen meer zijn op de 385 jaar oude universiteit.
In de collegezalen wordt de anderhalve meter weliswaar losgelaten, maar dan is er wel een maximum van 75 personen. "Buiten de zalen en de werkgroep is de anderhalve meter er nog wel", zegt Pijpers. "Ook dragen we dan een mondkapje en zijn er looproutes. Daarnaast vragen we zoveel mogelijk mensen om zich te laten vaccineren."
Studenten zijn opgelucht dat ze weer naar college kunnen.

'Vorig jaar tussenjaar genomen'

Voor de studenten zijn dat kleine opofferingen in vergelijking met het vorige collegejaar. "Het voelt goed om hier weer te kunnen zitten en alles te kunnen volgen", zegt een student. "Ik heb vorig jaar een tussenjaar gehad omdat ik geen zin had om de lessen online te moeten volgen."
Weer een andere student geeft aan dit jaar een tweede master te volgen. "Ik heb gekozen om er nog één te doen omdat ik de ervaring vorig jaar vanwege corona toch een beetje vond tegenvallen", zegt ze. Want die online lessen waren het ook voor haar toch niet helemaal. "Ik wil nu meer de diepte in kunnen gaan in plaats van te hopen dat je via Teams nog wat oppikt."
De universiteit zal er in ieder geval alles aan doen om een zo veilig mogelijke omgeving voor de studenten en medewerkers te creëren, zegt Pijpers. Zo wordt er gevraagd om zelftesten te doen en is er op het universiteitsterrein ook een vaccinatielocatie aanwezig. Maar alleen mensen toelaten die een coronabewijs kunnen laten zien, wil Pijpers nog niet.
"Dat is een politiek besluit", zegt hij. "Er zijn mensen die zich niet willen of kunnen laten vaccineren. Vooral voor die laatste groep is dat erg lastig. Maar als de politiek daar wel toe besluit, dan zullen we dat waarschijnlijk volgen."

Meer geld voor wetenschappelijk onderwijs

Over die politiek gesproken: ook die stond vandaag volop in de belangstelling. Terwijl de Universiteit Utrecht het academisch jaar traditiegetrouw opende in het Academiegebouw nabij de Dom, werd op het Pieterskerkhof door onder meer vakbond FNV en actiegroep WOinActie gedemonstreerd voor meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs. De organisaties willen er meer dan een miljard euro bij.
De actievoerders presenteerden enkele weken voor Prinsjesdag een alternatieve begroting en overhandigden die in een koffertje aan verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven. "De ambities van het demissionair kabinet gaan niet ver genoeg en er is structureel te weinig geld om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs te waarborgen", vinden de organisaties.
Protest op het Pieterskerkhof
Protest op het Pieterskerkhof © RTV Utrecht / Peter Knieriem
De organisaties vinden dat meer moet worden gedaan tegen het lerarentekort en de daarmee samenhangende werkdruk. "Een van de oplossingen is een einde aan de perverse financiële prikkels die flexbanen in de hand werken", stellen ze. Ook zouden studenten weer een studiebeurs moeten krijgen, ter vervanging van het huidige leenstelsel.
De actie kan op steun rekenen van Anton Pijpers. "Ik ben het hartgrondig eens met WOinActie", zegt de bestuursvoorzitter van de universiteit. "Het aantal studenten is de afgelopen 15 jaar enorm gegroeid, maar de financiering is niet meegegaan. Ik ben het er volop mee eens dat er een miljard euro bij moet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.