Instellingen

Week van Lezen en Schrijven, aandacht voor laaggeletterdheid: 'Het is een kunst om eruit te breken'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is misschien niet aan de buitenkant te zien, maar toch een groot probleem: laaggeletterdheid. Liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Stichting ABC, die dit jaar 25 jaar bestaat, maakt zich hard voor deze groep. Deze week vraagt de stichting met de Week van Lezen en Schrijven extra aandacht voor het probleem
Irma Leerdam, taalambassadeur en ervaringsdeskundigen bij de Utrechtse afdeling van de ABC-stichting, legt uit wat laaggeletterdheid precies inhoudt. "Iemand is laaggeletterd als je onder het niveau 2F scoort. Dat is ongeveer het niveau van iemand die net van de lagere school komt."

Digitaal

Irma is zelf laaggeletterd en dat beïnvloedt haar leven in bijna elk opzicht. "Als je niet goed kunt lezen dan komt kennis via schrift heel langzaam binnen", vertelt ze.
Bij Leerdam kwam het probleem aan het licht toen steeds meer zaken digitaal werden. Door het internet is het leven voor laaggeletterden moeilijker geworden. "Als je online iets wil zoeken, dan moet je het intypen. Maar als je dat op een beetje een 'creatieve' manier doet dan kom je niet waar je moet zijn."

Openheid en toelichting

Als taalambassadeur brengt Leerdam het probleem onder de aandacht en helpt ze met het testen van websites op toegankelijkheid voor laaggeletterden. Daarnaast organiseert ze met Stichting ABC avonden waarop laaggeletterden worden geholpen met het leren lezen en schrijven.
Openheid en toelichting zijn daarbij essentieel. De eerste stap is namelijk om mensen uit te leggen wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Op die manier kweek je begrip bij mensen die minder moeite hebben met lezen en schrijven. Dat helpt het taboe doorbreken, want voor sommige mensen brengt laaggeletterdheid schaamte met zich mee, stelt Leerdam.
Gelukkig heeft ze daar zelf niet zo veel last van. "Maar je komt toch wat makkelijker aan de rand van de samenleving te staan als je niet goed kunt lezen en schrijven. Dat wil niet gelijk zeggen dat je aan het zwerven bent, maar je hangt er soms een beetje bij. Het is de kunst om daar uit te breken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.