In de Kunstruilkluis in Bilthoven hoeft niemand te huilen als er twee ruilen

BILTHOVEN - Achter de dikke deur van de oude kluis van een voormalig bankgebouw in Bilthoven, kun je nu een kunstwerk waar je op uitgekeken bent gratis ruilen voor iets anders.
Tevreden klanten van de Kunstruilkluis
Tevreden klanten van de Kunstruilkluis © Annemiek van der Kuil
In de kelder van de pop-up galerie die al wat langer in het pand zit, is galeriehouder Sasja Bork de Kunstruilkluis begonnen. "Ik had tien jaar geleden al een pop-up galerie en toen kwamen mensen met bijvoorbeeld een schilderij van hun opa en vroegen of ik dat wilde verkopen. Toen zei ik altijd nee, want ik heb mijn eigen kunstenaars die hier exposeren. Maar hier dacht ik, kan ik daar wat mee in combinatie met de kluis die ik nu heb. En zo kwam ik op het idee van de Kunstruilkluis."
Ruil oude meesters om voor nieuwe in de ruilkluis
Niet alles kan zomaar ingeleverd worden. Het werk moet wel gemaakt zijn door een kunstenaar, dus geen kindertekeningen of een schilderijtje dat iemand gemaakt heeft die net voor het eerst een cursus doet. Maar het kan van alles zijn, zoals schilderijen, beeldhouwwerken of foto's.
Achter de dikke deur van de kluis kun je je overtollige kunstwerk ruilen.
Achter de dikke deur van de kluis kun je je overtollige kunstwerk ruilen. © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Er zijn ongeveer 25 kunstwerken te vinden. Bezoekers kunnen rondkijken en dan besluiten of ze hun kunstwerk willen ruilen of toch niet.
Boven, op de begane grond, is de pop-up galerie gevestigd. Met kunst en design van 26 verschillende kunstenaars en ontwerpers uit de regio. Daar heeft Sasja haar eigen atelier, waar ze schildert. "Ik maak schilderijen die gebaseerd zijn op het theater, en dan vooral het moment dat de acteur zich voorbereid voor een optreden of daarna, dus juist niet als de spotlights op ze gericht zijn. Dat komt omdat ik vaak de gastvrouw ben in een comedyclub in Utrecht. Ik vind het intrigerend hoe ze zich bewegen en hoe anders dat is vergeleken met het moment in de spotlights."
Pop-up galeriehouder Sasja is zelf ook kunstenaar.
Pop-up galeriehouder Sasja is zelf ook kunstenaar. © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Het is voor Sasja spannend hoe lang ze met haar pop-up galerie in het pand mag blijven. Want omdat ze antikraak zit, heeft ze een opzegtermijn van een maand. "Mijn motto is: travel light, dus alles wat je ziet is van de kunstenaars, ik heb alleen de materialen in mijn atelier. Drie auto's vol en dan ga ik weer naar de volgende plek."
De pop-up galerie met de Kunstruilkluis in het centrum van Bilthoven is geopend op woensdagmiddag en zaterdag.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.