RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veel animo voor inspreekavonden over Paleis Soestdijk: 'We moeten dit niet willen'

1/2
BAARN - Er zijn grote zorgen over de gevolgen van de plannen voor Paleis Soestdijk. Deze maand neemt de gemeenteraad van Baarn een besluit over de toekomst van het iconische witte pand en het omringende landgoed. Uit het grote aantal aanmeldingen voor de inspreekavonden blijkt opnieuw dat lang niet iedereen het eens is met de plannen van de vastgoedontwikkelaar, die het paleis in 2017 kocht.

Die ontwikkelaar wil het paleis gebruiken om te laten zien waar Nederland goed in is, maar om de kosten te dekken wil de eigenaar ook evenementen organiseren en huizen en een hotel bouwen. Hoewel sommige omwonenden eerder al lieten weten blij te zijn met de geplande ontwikkeling van het paleis, blijven er ook veel zorgen over de gevolgen ervan. Zo'n veertig insprekers grijpen de komende dagen de kans om de gemeenteraad te beÔnvloeden bij het maken van een keuze. RTV Utrecht sprak alvast met een aantal van hen.

Overlast
Omwonende Robert Sinke gebruikt zijn vijf minuten in de gemeenteraad om duidelijk te maken dat hij tegen de 'grootschalige' plannen voor het paleis is. Hij maakt zich zorgen om de vele bezoekers die het paleis straks hoopt aan te trekken. "Ik reken op zo'n 650.000 extra verkeersbewegingen", legt hij bezorgd uit. Sinke woont aan de Amsterdamsestraatweg, die voor het paleis langsloopt. "Ik kom er nu al bijna niet tussen met mijn auto."

Hij vreest ook voor geluidsoverlast van de evenementen die op het landgoed gepland worden. Hij hoopt daarom dat de raad nee zegt tegen het voorliggende ontwerp. "Dan zal de eigenaar het paleis weer moeten verkopen", licht hij toe. "En dan is er ruimte voor een veel kleinschaliger project." De plannen zijn volgens hem voor te groot voor het kleine Baarn. "Niemand die ik spreek vindt het een goed idee", vertelt hij. "We moeten dit niet willen."

Restauratie
Harm Jan Luth is echter een stuk positiever, hij zal de raad toespreken namens de Utrechtse afdeling van de Erfgoedorganisatie Heemschut. Luth, die ook een omwonende is, vindt dat de eigenaar van het paleis de afgelopen tijd goed geluisterd heeft naar alle reacties op de plannen. "Ze zijn ons behoorlijk tegemoet gekomen", legt hij uit. Zo is het amfitheater, wat in de tuin moest komen, geschrapt uit de plannen en mogen er bij grote evenementen nog maar 5000 bezoekers komen, in plaats van 10.000. "De eigenaar is heel redelijk."

Toch heeft ook Luth zorgen die hij met de raad wil delen. "Er moet met spoed gestart worden met de restauratie van het paleis", vertelt hij. "We zijn al jaren verder en er is nog niks gebeurd." De eigenaar van het paleis wil die restauratie bekostigen door een woonwijk te bouwen in het naastgelegen bos, maar heeft daar nog geen toestemming voor. "De eigenaar zou goede wil kunnen tonen door alvast te beginnen", licht Luth toe. "Je kunt van alles beloven, maar het moet wel gebeuren."

Natuur
Meerdere insprekers maken zich vooral zorgen om de natuur op het landgoed. "Het landgoed is voor 98 procent onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN)", legt Nicolette Buiter uit. "Dat netwerk is uniek, het is ťťn van de weinige plekken waar natuur voorrang krijgt." Buiter spreekt de gemeenteraad toe namens Utrechts Landschap en Natuurmonumenten. Niet alleen de evenementen, maar ook de geplande woonwijk zullen volgens deze organisaties een forse verstoring zijn voor de natuur. "Waar moeten dieren zich straks terugtrekken voor winter- of nachtrust?"

Ook Milan van Hulst, die zal inspreken namens Natuur en Milieufederatie Utrecht, maakt zich grote zorgen over de komst van een woonwijk in het Borrebos. "Het is ťťn van de schaarse grote bosgebieden, die moeten we niet versnipperen", licht hij toe. Hij vreest voor een grote impact op de natuur. "Doordat de woningen een soort eilandje in de natuur vormen, geven ze aan alle kanten overlast door geluid en licht."

Buiter is het daar helemaal mee eens. "En de bouw van de woningen is pas het begin", legt ze uit. "De toekomstige bewoners rijden auto, krijgen pakketjes en hebben honden en katten." Bovendien zorgt de afgesloten locatie van de wijk dat er straks bovengemiddeld veel autogebruik nodig is. "Niemand uit die wijk gaat lopend naar de supermarkt", vult Van Hulst aan.

Compensatie
De natuurcompensatie die de eigenaar van het landgoed aanbiedt is ook verre van ideaal, stellen de natuurorganisaties. "Ze kappen een oude boskern en praten dat goed door een paar vogelhuisjes op te hangen", stelt Van Hulst. De Natuur en Milieufederatie vindt het erg jammer dat er alleen binnen de hekken van het landgoed is gekeken naar mogelijkheden voor compensatie. "Een gebied dat al helemaal natuur is, kun je moeilijk nog verbeteren."

Ook Natuurmonumenten en Utrechts Landschap zien dit als een gemiste kans. Door natuurcompensatie op een andere plek toe te passen had er een groot verschil gemaakt kunnen worden. "De plannen op Landgoed Paleis Soestdijk zijn de grootste aantasting van het Natuurnetwerk Nederland in de hele provincie", vertelt Buiter. "Het is erg jammer dat de rest van de natuur in de regio hier niet van kan profiteren."

Woensdag en donderdag luistert de gemeenteraad van Baarn naar alle insprekers over Paleis Soestdijk. Aan het eind van de maand neemt de raad een beslissing. Hieronder een samenvatting van de situatie in een korte video.

Wat is er aan de hand met Paleis Soestdijk, in 2 minuten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -